Синдикати и работодатели се обявиха против проекта на БСП за

...
Синдикати и работодатели се обявиха против проекта на БСП за
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели отхвърлиха по-нисък ДДС за храни и лекарствата

Синдикати и работодатели се оповестиха срещу плана на Българска социалистическа партия за понижаване ставката на Данък добавена стойност на брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене от 20% на 5% и на медикаментите - на 9%, се разбра на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, заяви организация " Фокус ". Проектът на Българска социалистическа партия бе импортиран в Народното събрание при започване на юни, Движение за права и свободи още не са внесли собствен план, въпреки че първо придвижването заприказва за понижаване ставката на налога за някои артикули.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев изясни, че асоциацията няма да поддържа плана. Той уточни, че Данък добавена стойност е главният дирек в бюджетните доходи и акцентира, че има добра събираемост на този доход. Велев разяснява още, че в случай че измененията се одобряват, няма да се понижи крайната цена, а ще се усилят само приходите на търговците.

Димитър Бранков – зам.-председател Българската стопанска камара, също изрази мнение срещу измененията, като уточни, че те би трябвало да се разискват по-дълго време. От Българската търговско-промишлена палата, КРИБ и КНСБ също се оповестиха срещу законопроекта. От КНСБ обявиха, че би трябвало да има преструктуриране на цялата данъчна система с оглед приходите на хората.

Хлябът няма да поевтинее, в случай че се понижи Данък добавена стойност. Това разгласи на собствен ред и министърът на финансите Владислав Горанов. " Сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съответствие, който хората възприемат, и се е получило релативно добре ", съобщи Горанов. Той уточни, че хлябът няма да поевтинее, в случай че се понижи ставката на налога. " Идете в Гърция и вижте какво стана там след понижаване на Данък добавена стойност – нищо не стана, цените се резервираха ", разгласи той. Каза, че е подготвен да води спор с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система. " Но в случай че понижим с 1 лева цената на самун, който коства 10 лева, ние ще създадем услуга на по-богатите хора, в сравнение с тези, които си купуват самун за 1 лева и цената му ще им се понижи с няколко стотинки. По-добре е да насочим старания към фактически нуждаещите се. През налози никой не си е оправил стопанската система ", съобщи Горанов.

Точно противоположната теза отбрани националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " и зам.-председател на обществената комисия в Народното събрание Георги Гьоков след съвещанието на тристранния съвет. Според него при стесняване ставката на налога върху брашното, " цената на хляба ще се понижи в близко бъдеще ".

Той взе участие в тристранния съвет, с цел да изясни от името на вносителите плана.

" Това, което предлагаме ние, ще даде " глътка въздух " на хората, които заплащат прекомерно огромни цени за неща от първа нужда като хранителни артикули и медикаменти. Чрез законопроекта даваме опция да им се понижи малко цената ", акцентира Гьоков. Посочи, че няма логичност в това, че облагата ще остане при търговците, а няма да има понижение за крайния консуматор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР