Синдикати и работодатели подкрепят протеста на общинските болници. Това става

...
Синдикати и работодатели подкрепят протеста на общинските болници. Това става
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели подкрепят протеста на общинските болници

Синдикати и работодатели поддържат митинга на общинските лечебни заведения. Това излиза наяве от позиция, изпратена до медиите от пресцентъра на Българската стопанска камара (БСК).

" Национално представителните работодателски и синдикални организации показват своята поддръжка на проведения митинг от членовете на Сдружението на общинските лечебни заведения в България (СОББ), на 15 януари 2018 година (понеделник), от 12.00 до 13.00 часа, под мотото „ Спрете унищожаването на общинското опазване на здравето! “.

Общинските лечебни заведения правят над 1/5 от болничната активност в страната. Те обезпечават налична здравна помощ за повече от 150 общини и към 2 млн. души при съществуване на неизплатени работни заплати и отговорности към снабдители на консумативи и външни услуги. В същото време, през последните 10 години повече от двадесет общински лечебни заведения прекратиха своето битие. Според публични представители на Министерството на здравеопазването, общите отговорности на общинските лечебни заведения възлизат на над 100 млн. лева, от които 46 млн. лева са просрочени, в това число за обществени осигуровки към Национална агенция за приходите от над 7 млн. лева

Най-съществената причина за това тежко финансово положение е, че главните клинични пътеки, по които работят общинските лечебни заведения, са недофинасирани. Техните цени не са изменяни от 2006 година, като през това време фрапантно са нарастнали цените на консумативите, медикаментите, външните услуги, а минималната работна заплата се е нараснала от 180 на 510 лева

В тази връзка, управленията на КНСБ, КТ Подкрепа, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ оферират провеждането на незабавна среща с управленията на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по опазването на здравето при 44-то Народно заседание. Настояваме за незабавно разискване на ефикасни ограничения за попречване на ликвидацията на общинските лечебни заведения в тежко финансово положение и на приближаващия се провал в общинското опазване на здравето ", приключва позицията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР