Синдикатът Образование продължава със своята класация за провалени и неработещи

...
Синдикатът Образование продължава със своята класация за провалени и неработещи
Коментари Харесай

Да се въведе длъжността "помощник-учител" при наличие на дете или ученик със СОП в клас, предлагат от Синдикат "Образование"

Синдикатът " Образование " продължава със своята ранглиста за провалени и неработещи просветителни политики в Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО). Политиката за спомагателна поддръжка, въведена от няколко години, е посочена от учители като една от най-неработещите, обхваната от бумащина и педантизъм, заяви ръководителят на синдиката доктор Юлиян Петров.
 
Той разяснява, че " политиката за обща поддръжка е доста значима за българското обучение, само че нейната реализация, протоколът на осъществяване и неналичието на принадлежности водят до нейния неуспех ".
 
77,9 % от респондентите са за това " да се възстановят помощните учебни заведения за възпитаници със междинни и тежки увреждания ". 55,4 на 100 считат, че би трябвало да се промени единният разходен стандарт (ЕРС) при финансирането на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности (СОП) за задоволителен брой ресурсни учители, психолози, логопеди и други
 
Да не се изисква родителско единодушие при установяване степента на съответния недостиг от специалисти на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности - упорстват 50 на 100 от интервюираните. " Основен кусур на тази политика е, че в този момент в клас се позволяват до 3-4 възпитаници със СОП, което въпреки това не понижава броя на останалите възпитаници. Това несъмнено въздейства на времето за останалите възпитаници и ги дискриминира ", декларират от синдиката.
 
И осведомят, че 35 % от респондентите оферират да се вкара длъжността " помощник-учител " при съществуване на дете или възпитаник със СОП. Разбира се, не за сметка на бюджета, а с целеви средства от Министерството на образованието и науката (МОН) по национална стратегия. " Някои от тези възпитаници са с тежки болести - синдром на Даун, аутисти и други, което ги прави хиперактивни и вниманието на учителя е ориентирано предпочитано към тях. При неявяване на ресурсен преподавател или помощник-учител това лишава от времето за останалите възпитаници, като те би трябвало да наваксват образователния материал с частни уроци ", показват от синдиката.
 
От него означават, че учителите считат: " С тези деца би трябвало да работят експерти ресурсни учители или да се вкара длъжността " помощник-учител ", като за всяко дете в клас да има експерт. Нека се върнат помощните учебни заведения за междинни и тежките случаи на деца и възпитаници със СОП. Приобщаващото обучение не работи и тези деца се потискат, вместо да се приобщават. А измежду тях има деца, с които, в случай че се работи всеки час, могат да станат по-добри от другите ".
 
Друга група учители са споделили, че е належащо настрана, целеустремено финансиране на спомагателната поддръжка на учениците освен за задоволителен брой подпомагащи експерти, само че и за материална база, профилирани стратегии, програмен продукт и лицензирано образование на подпомагащите експерти за сполучлива интеграция на тези деца и възпитаници. Групите за спомагателна поддръжка да са формирани от дребен брой деца, с цел да има ефикасна работа. Да има и задоволителен брой часове.
 
Огромната документи за цялостното използване на политиката за спомагателна поддръжка води до бърнаут на класните ръководители и ресурсните учители, само че не защищава от неуспех тази, обречена към този момент, просветителна политика. Заради това от Синдиката " Образование " оферират да се актуализира единният разходен стандарт за деца/ученици със СОП, като той да разрешава понижаване с 50 % на учениците в паралелка при възпитаник със СОП.
 
Сред другите оферти са да се усилят часовете за работа с тези деца, да се отстрани непотребната бумащина при работа с тези възпитаници, да се вкара длъжността " помощник-учител " за всеки възпитаник със СОП, която да се финансира по национална стратегия, както и да не се изисква родителско единодушие за деца и възпитаници със специфични просветителни потребности при установяване степента на съответния недостиг от оторизираните специалисти.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР