Синдикатът Образование към КТ Подкрепа поиска да бъде въведена отново

...
Синдикатът Образование към КТ Подкрепа поиска да бъде въведена отново
Коментари Харесай

Синдикат иска връщане на оценката за поведение в училищата

Синдикатът " Образование " към КТ " Подкрепа " изиска да бъде въведена още веднъж оценката за " дисциплинираност " или " държание " в българското учебно заведение и тя да бъде врата към идващ стадий от образованието. Такава оценка съществуваше в системата на образованието по времето на социализма.
Още по темата
Според учителския профсъюз обаче това ново (старо) встъпление ще помогне в битката с експанзията измежду подрастващите.

" В битката за предварителна защита на експанзията първо би трябвало да научим учениците на правила и приемливост, без изключения и взаимни отстъпки. Учителят, разбираемо, има водещата роля в този развой, само че най-важно е той да усеща не обвиняванията, а поддръжката на институциите, на организациите и на цялото българско общество ". Това се споделя в позицията на ръководителя на синдиката доктор Юлиян Петров във връзка с последните публикувани видеоклипове с побои сред възпитаници.

В позицията се показва, че " един учтив възпитаник няма да си разреши да качва клипове с експанзия във виртуалното пространство, а още по-малко да се усеща " важен " от това ".

" Синдикатът поддържа наказателната отговорност към всички, които качват цифрови материали с принуждение над деца и възпитаници. Нека ограниченията бъдат въздействащи! Но, с цел да се появи сходен клип, това значи, че експанзията сред учениците е придобила осезателно високи равнища. Нека най-сетне да има оценка за " дисциплинираност " или " държание " в българското учебно заведение. Нека тази оценка да бъде врата към идващ стадий от образованието на ученика. Тази оценка ще бъде един от многото систематични принадлежности, които да създадат възпитателната тактика допустима. Нека българският преподавател да бъде оставен да възпитава! Защото в този момент явно не е по този начин, заради несъразмерната гласност на работата на учителя, заради институционалния напън към всяко възпитателно деяние и решение на учителя, заради възходящия наставнически рекет ", разясняват от учителския профсъюз.

Междувременно от МОН приканиха за помощ към учителите, а не те да бъдат упреквани за експанзията измежду децата.

" Учителите поставят всекидневни старания да лимитират експанзията измежду учениците, както и да минимизират отрицателните последствия от агресивното държание и незадоволително положителното образование на част от тях. Нерядко самите преподаватели стават обект на вербална и даже физическа експанзия от страна на възпитаници и родители. Ето за какво МОН изрично отхвърля опитите педагозите да бъдат упреквани в разпространение на прояви на експанзия, направени през вчерашния ден пред парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, декларират от пресцентъра на ведомството.

Твърдението, че " учителите са най-масовите разпространители на клипове с експанзия сред деца ", без да бъде подкрепено от съответни доказателства, е безконтролно и нездравословно. То изцяло безпричинно хвърля тиня върху едно цяло съсловие, от чиито професионализъм и безрезервност в доста огромна степен зависи бъдещето на нацията.

Образователната система е огледало на обществото. Ето за какво оправянето с експанзията сред деца и възпитаници никога не е задача единствено на учителите. Тя може да бъде решена само с общите старания на педагози, психолози, родители и институции, декларират от Министерството на образованието и науката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР