Синдикатът Образование“ към КТ Подкрепа“ настоява кабинетът да задели 6%

...
Синдикатът Образование“ към КТ Подкрепа“ настоява кабинетът да задели 6%
Коментари Харесай

Синдикат „Образование“ поиска по-малки групи в детските градини и едносмемен режим в училищата

Синдикатът „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ упорства кабинетът да задели 6% от брутния вътрешен артикул за обучение. Това излиза наяве от отвореното писмо до премиера акад. Николай Денков и до финансовия министър Асен Василев , изпратено от учителския профсъюз с ръководител доктор Юлиян Петров .

Синдикатът акцентира значимостта на вложенията в образованието за българските деца и възпитаници. Те изискват основаването на повече детски градини в огромните градове, съкращаването на броя деца в групите и обезпечаването на качествено обучение.

Освен това, синдикатът упорства за учебни заведения с едносменен режим на организация , задоволително средства за поправки и съоръжение на кабинети, както и поддръжка за младите учители, които да получават по-високи заплати.

Според синдиката, проектобюджетът за 2024 година планува средства за обучение на стойност 8,571 милиарда лв., в това число 720 милиона европейски средства от Националния проект за възобновяване и резистентност. Въпреки това, в случай че тези средства не бъдат включени, финансирането за обучение ще бъде по-малко от 3,9% от Брутният вътрешен продукт . Синдикатът показва загрижеността си във връзка този бюджет и акцентира, че през предходната година средствата бяха 4,1% , а през 2022 година – 4,4%.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР