Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" анализира "прегарянето" /бърнаут/ в една

...
Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" анализира "прегарянето" /бърнаут/ в една
Коментари Харесай

Тревожна статистика: 80% от учителите у нас страдат от професионално „прегаряне“

Синдикатът "Образование " към КТ "Подкрепа " проучва "прегарянето " /бърнаут/ в една от най-трудните специалности, тази на учителя. Анализът е изработен въз основата на национално проучване в границите на действия за предварителна защита против професионалния стрес и бърнаут резултата при българските педагози, оповестиха от синдиката.
Според проучването близо 80% от учителите разпознават първи проблясъци в себе си на признаците на бърнаут, като единствено една пета от тях виждат персонални аргументи за това. Учителите имат вяра, че може да им се помогне да овладеят напрежението.
Според 2/3 от учителите стресът е нездравословен, а по-малко от една трета /младите учители/ виждат в него тласък за превъзмогване на провокации. Сега изследваните "стресори " кореспондират с откритите в представителното проучване преди месеци на Пловдивския университет, като преобладават познатите стресогенни фактори: несъразмерната бумащина /кратки периоди, доста документи, несвойствени функции и/или задължения/; родителският напън /неимоверно мощни опити за вмешателство на родителите и техните организации, опити, подкрепяни от МОН и РУО/; работна атмосфера /взаимоотношения с сътрудници, липса на поддръжка от страна на управление, неочаквани проверки/.
Анализът на тревожната за специалността "учител " обстановка води до образуването на нова национална просветителна политика, ориентирана към предварителна защита на професионалните болести на учителя, посредством основаването на ефикасни механизми за понижаване на натоварването в предпочитаната, съгласно държавното управление, специалност. Освен това бързо би трябвало да стартира и Националната програмата за рехабилитация на педагогическите експерти, закрепена в новия отраслов КТД. Намаляването с избран % на годишната норма за учителите с ТЕЛК, с който може да си разреши учебният бюджет, също е дребна стъпка в вярната посока.
Друга международна тактика за оправянето с бърнаут резултата при учителите, доказан от СЗО още през 1982 година, е за понижаване на натоварването на учителите след 50-годишна възраст. За това ще бъдат нужни спомагателни средства, които не кореспондират със настоящия проектобюджет, декларират от синдиката. И слагат въпроса: "Но дали ще останат учители? ", като показват, че е видно от проучването, че учителят в България вижда преобладаващи персоналните действия и принадлежности за справяне с бърнаут резултата, тъй като не усеща институционална отбрана против този проблем. Но бърнаут резултата при учителите не е личностен, а народен проблем.
На национална конференция през предходната седмица беше дискутирано и признато предлагането българските учители да бъдат прекатегоризирани към второкласен труд, напомнят от учителския профсъюз.
"В обстановката на международна пандемия "прегарянето " на учителите е скочило фрапантно нагоре от равнищата при започване на годината, равнища, които бяха обект на научното проучване и полемики. Затова синдикатът "Образование " ще инициира европейско проучване за техностреса и "прегарянето " на педагогическите експерти при работа в електронна среда от разстояние. Очакванията на синдиката са безпределно тревожни. Учителите са натоварени с голям брой замествания, наряди и спомагателни коронавирус действия, като това натоварване скоро ще трансферира сериозните равнища на бърнаут ", разясняват от синдиката, с ръководител доктор Юлиян Петров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР