UAW ще разшири стачката срещу Ford и GM, казва Фейн

...
Синдикатът на обединените автомобилни работници разширява стачката си към допълнителни
Коментари Харесай

Синдикатът на обединените автомобилни работници разширява стачката си към допълнителни съоръжения на автомобилните производители Ford и GM, каза ръководителят на UAW в петък, добавяйки, че допълнителни членове на Stellantis няма да бъдат призовавани да стачкуват.

Новите съоръжения, които ще стачкуват по обяд, каза той, са заводът на Ford в Чикаго и заводът на GM в Lansing Delta Township в Мичиган.

„Знаехме, че е малко вероятно това да стане бързо“, каза Фейн в предавана на живо актуализация. Но той каза: „Развълнувани сме от тази инерция в Stellantis и се надяваме, че ще продължи.“

Президентът на UAW Шон Фейн каза, че Ford и GM не са постигнали достатъчен напредък в изпълнението на синдикалните искания, въпреки стачката, която продължава вече 15 дни. Той призова за разширяване на стачката, за да увеличи натиска на масата за преговори.

Докато профсъюзът стачкува срещу трите синдикализирани автомобилни производители за първи път в историята си, UAW започна напускането на 15 септември с целенасочено спиране на работата от 12 700 членове в един монтажен завод за всяка компания.

Преди седмица добави серия от 38 части и дистрибуторски центрове, управлявани в 20 щата от GM и Stellantis, но не разшири стачката във Ford, като каза, че автомобилният производител е постигнал значителен напредък в преговорите.

Към обяд в петък ще има повече от 25 000 работници на UAW в стачка, тъй като Fain призова допълнителни 7 000 членове във Ford и GM да стачкуват.

Трите компании са записани, че всяка от тях предлага на синдиката незабавно увеличение от най-малко 10% за 145 000 членове на UAW в компаниите и още 10 процентни пункта общо увеличение на заплатите през целия живот на предложената сделка, която трябва да продължи през пролетта от 2028 г.

Но профсъюзът търси значително по-големи увеличения на заплатите, както и подобрени пенсионни и здравни обезщетения, отменяйки отстъпките през 2007 г. и 2009 г., когато всички автомобилни производители бяха изправени пред финансови затруднения и както GM, така и предшественикът на Stellantis, Chrysler, бяха на път към фалит и федерално спасяване.

Сега компаниите печелят рекордни или почти рекордни печалби, а профсъюзът настоява за „рекордни договори“.

Разширяването на стачката идва три дни след като президентът Джо Байдън стана първият действащ президент, посетил пикет. Той каза на членовете, че заслужават повече, отколкото им се плаща, и ги призова да останат твърди в исканията си.

Това е развиваща се история. Ще се актуализира.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР