Синдикат Висше образование и наука към КНСБ внесе днес в

...
Синдикат Висше образование и наука към КНСБ внесе днес в
Коментари Харесай

Проверка за вдигането на заплатите на университетски преподаватели, искат синдикат

Синдикат " Висше обучение и просвета " към КНСБ внесе през днешния ден в Министерството на образованието и науката (МОН) и в Народното събрание (НС) искане да бъде осъществена инспекция по осъществяването на плануваните в Бюджет 2022 година разноски за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения.

Синдикатът е изпратил писмо до министъра на образованието Сашо Пенов, ръководителите на парламентарните комисии по обучение Красимир Вълчев и по бюджет и финанси Петър Чобанов, оповестиха от КНСБ. " Водени от схващане и предпочитание за оправдано и дейно потребление на в допълнение плануваните за държавните висши учебни заведения финансови средства за постигане на по-високи размери на възнагражденията за университетските длъжности, както и отчитайки отговорността за обезпечаване на благоприятни условия за развиването на университетския състав и за обосноваване на младите научно-преподавателски фрагменти, настояваме за инспекция на осъществяването на Постановление № 235/01-08-2022 година ", се споделя в писмото.

От синдиката прецизират, че с постановлението е за одобрение и систематизиране на спомагателни прехвърляния за държавните университети в размер на 20 млн. лева посредством бюджета на МОН за 2022 година, които да послужат за груповото договаряне на начални съществени хонорари на университетските длъжности от научнопреподавателския състав по плануваните разноски по член 1, алинея 5, т. 2.9 от Закона за държавния бюджет за 2022 година От синдикалната организация означават, че при договарянето е належащо да се приложи текстът на Постановление на Министерски съвет № 371 от 2020 година за установяване на минималната заплата за най-ниската академична служба (ДВ, бр.108 от 2020 г.) с направените промени и допълнения за размера на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична служба - 1500 лева от 1 юли 2022 година

Според синдиката е нужна инспекция и за осъществяването на Постановление № 190/21-07-2022 година за одобрение на спомагателни прехвърляния за държавните университети посредством бюджета на МОН в размер на 20 млн. лева по член 1, алинея 5, т. 2.10 от Закона за бюджета за 2022 година за прехрана на образованието на държавните висши учебни заведения по реда на член 91, алинея 2 от Закона за висшето обучение посредством повишение на тежестта на разпределението въз основа на сложна оценка за качество на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда, според приложение за полагаемите суми за всеки държавен университет.

В писмото се споделя още, че в края на 2022 година Синдикат " Висше обучение и просвета " е дал информация на просветителния министър за две висши учебни заведения (УАСГ и ЛТУ), които са насочили средствата за повишение на заплатите за други цели - " прехрана, горива, вода, сила ".

Синдикатът разчита на подпомагане от страна на Сашо Пенов и ародните представители и чака да бъде осведомен за резултатите от инспекциите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР