Синдикат Образование“ поема кампания за промяна в механизма за ползване

...
Синдикат Образование“ поема кампания за промяна в механизма за ползване
Коментари Харесай

Синдикат "Образование" иска промяна при пенсионната добавка от учителския фонд

Синдикат „ Образование “ поема акция за смяна в механизма за прилагане на добавката от учителския пенсионен фонд, оповестяват от профсъюза. Оттам упорстват тази добавка да се начислява съразмерно към педагогическите експерти и всички, употребили ранното пенсиониране, да могат да я получават.

Става дума за добавка към пенсията, образувана в Учителския пенсионен фонд, основан през 1997 година с присъединяване на КТ „ Подкрепа “ и КНСБ. Работодателите на учители и шефове внасят наложително осигурителна вноска в размер на 4.3% към професионалния фонд, въз основата на което може да се употребява пенсиониране при учителите 3 години по-рано от възрастта и стажа за трета категория труд. През 2020 година учителите получават право на ранна пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на възраст 58 година и 6 месеца от дамите и 61 година и 3 месеца от мъжете и училищен застрахователен стаж 25 години и 8 месеца за дамите и 30 години и 8 месеца за мъжете, прецизират от синдиката.

Оттам показват, че от 31-ви март 2001 година с смяна на Кодекса на труда и перефразиране на хипотезата за преустановяване на трудовия контракт, с отпадане на трактовката за цялостна пенсия и нейната промяна с "...при придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст ", се образува правосъдна процедура за ранно пенсиониране на учители от страна на техния шеф. " Вредата нямаше да е цялостна, в случай че не се прибавяше и отнемане на учители и шефове от добавката от учителския пенсионен фонд, която съгласно член 69в, ал.3 е 0.33% за всеки месец вноска, след придобиване на право на ранно пенсиониране. Или казано в резюме, философията на положителната пенсионна политика, наречена ранно пенсиониране на учителите, се трансформира във щета ", споделят от синдиката. Според тях вредите са няколко - ползвайки ранно пенсиониране, учителят получава срочно по-ниска пенсия и се лишава вечно от добавката, която образува с вноски в учителския пенсионен фонд. Т.е. в този момент учителите в този момент са изправени пред избора - или ранно пенсиониране, или прилагане на учителския пенсионен фонд, като това решение може да взема и неговият шеф.

От профсъюз „ Образование “ показват, че по тяхно предложение скоро следва преустановяване на част от негативите на ранното пенсиониране, като волята на работодателя се отнеме и учители и шефове сами стартират да вземат това значимо за тях решение. Това ще се случи, в случай че Народното събрание гласоподава оферти план за промени на Кодекса на труда, препоръчан от обществения министър Денца Сачева и с мандата на просветителния министър Красимир Вълчев. Справедливостта съгласно синдиката обаче е възобновена на половина, тъй като остава наказването към учители и шефове, които, въпреки и по лично предпочитание, употребяват ранното пенсиониране, като Национален осигурителен институт ги лишава пожизнено от добавката, която те самите образуват.

Затова и подемат акция въпросната добавка да се начислява съразмерно към педагогическите експерти. " Категорично всички, употребили ранното пенсиониране, би трябвало да получават част от добавката от учителския пенсионен фонд. Тогава към този момент ще можем да преформулираме ранното пенсиониране от щета към нужен и значим обезщетителен механизъм към учителската специалност ", считат от синдиката, допълвайки, че съгласно осведомени тъкмо такава е била и философията на основаване на УПФ през далечната 1996 година.

 

ПОДКРЕПА:

Синдикат „ Образование “ поддържа интегрираните изпити в края на 7-и клас, препоръчани от МОН, излиза наяве от позицията на синдиката. " Образователната система в България е фокусирана към два предмета, които преобладават в изпити и матури. А последните са приоритизирани имагинерно като КПП-та към по-хубави и мечтани междинни или висши учебни заведения. Разбира се това статукво генерира и подем на частните уроци. Това се задълбочава с годините, въпреки и да приказваме за предпочитание да обърнем тази философия ", показват оттова. За да се трансформират нещата, съгласно тях би трябвало да се усили смисъла на по този начин наречените общообразователни предмети, естествените науки, изкуствата, " като не се препъваме в STEM инерцията, която като че ли ни е обзела ". " Защото, в случай че дигитализацията е мост, то изкуството е цяла ценностна система ", считат от профсъюза.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР