Синдикат Образование към КТ Подкрепа предлага всички ученици, включително от

...
Коментари Харесай

От синдикат ”Образование” искат учениците да завършат годината дистанционно

Синдикат ”Образование ” към КТ ”Подкрепа ” предлага всички възпитаници, в това число от 7 клас и от 12-и клас, да завършат в отдалечен режим.
Възстановяването на занятията в детските градини ще бъде деликатно премерено и ще се случи при гарантиране на живота и здравето на учителите и на децата в тези просветителни институции. От синдиката оферират преосмисляне на позицията на Министерството на образованието и науката по отношение на организирането на националното външно оценяване в четвърти клас и в десети клас.

Позицията е направена въз основа на анкета с близо 20 000 участници и при изследване на мнението и мненията на стотиците районни и общински структури на организацията.

Категоричната позиция на синдиката е, че всички просветителни институции могат и би трябвало да завършат образователната година в режим на отдалечено образование, се декларира в позиция от Синдиката " Образование ".

Учителите в " Подкрепа " и нашите симпатизанти считат, че учениците от 12-и клас могат и е рационално да завършат образователната година, без да влизат в учебните заведения, като единствено при провеждането на матурите да участват " физически ". Учебният материал за годината ще бъде взет до 13 май, което обезсмисля тяхното връщане в клас, означават от синдиката.

В нея възбраната за писане на отсъствия се засяга като главен пропуск в организирането на отдалеченото образование, като учители и шефове оферират да стартират да се пишат отсъствия за по-добра интензивност и мотивация на учениците.

От синдиката допускат, че доста от учителите евентуално ще откажат да са квестори, защото са в рисковата група " 55+ " и избират да бъдат внимателни. Това ще бъде проблем за просветителните институции. Спирането на транспортните връзки сред дребните обитаеми места е спънка за всяко физическо наличие на учители и възпитаници в просветителни институции.

Същото е мнението и на учители и шефове, по отношение на възобновяване на постоянен образователен развой в седми клас, като всички интервюирани са уверени, че този клас може да приключи в отдалечен режим, декларират от просветителния профсъюз. И цитират отзиви на учители от Монтана, съгласно които, " в случай че физически стартира някакъв образователен развой, се обезсмисля всичко, което направихме с общи старания всички ".

" Няма логичност при огромен брой болни да се възвръща образователният развой. Как ще се съблюдава отдалеченост в класните стаи при 25-35 възпитаници в паралелка? ", питат педагозите от Монтана.

" Факт е двусменният режим в доста учебни заведения, делящи една постройка, за които би означавало неспособност да се обезпечи целесъобразната отдалеченост от 2 метра сред чиновете, като в нея да има не повече от 15 възпитаници и режимът да е на две смени. В случая би трябвало да се провеждат 4 смени ", се споделя в позицията на синдиката.

От него цитират и отзиви на учители и шефове от Пловдив, съгласно които " заразяването, даже на един възпитаник и неговото карантиниране, би означавало да се карантинира цялото учебно заведение и всички учители, родители и техните фамилии ". Ако даже един инфектиран възпитаник бъде подложен в карантина 20 дни, то всички останали възпитаници ще би трябвало да пропуснат националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити, декларират учители от Пловдив. Според тях нерешим проблем би бил, в случай че един преподавател би трябвало да съвмести постоянен час в учебно заведение със 7 или с 12-и клас, с отдалечен час, който има от своя дом.

Според учители и шефове от Търговище: " Дистанционното привършване на образователната година е единственото рационално решение! Разбира се, в случай че е правилно изказванието на държавното управление, че здравето на хората е най-важно! ".

Възстановяването на работата в детските градини също е несъмнено като нецелесъобразно от организациите на учители и интервюирани от синдиката.

" Считаме, че не е оправдано да бъде възстановявана активността на детските градини до трайно стабилизиране на заболеваемостта на задоволително ниски нива. Възстановяването следва да бъде проведено при нови санитарни правила, наложително включващи понижаване на децата в групите. Началото следва да бъде предхождано от основаване на организация по съответни рекомендации на санитарно-епидемиологични експерти за всяка детска градина ", е мнението на учители от София.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР