Синдикат Образование" към КТ Подкрепа" е за нулева толерантност на

...
Синдикат Образование" към КТ Подкрепа" е за нулева толерантност на
Коментари Харесай

СО Подкрепа“ : Този лов на вещици срива ниския рейтинг на българския учител

Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " е за нулева приемливост на всички форми на експанзия, физическо и психическо принуждение от всички участници в учебно-възпитателния развой. 
Адмирираме почналия народен спор по тази наболяла тематика, само че едностранчивите апели за извънреден надзор над педагогическите експерти, на реваншизъм и " лов на вещици " от някои наставнически кооперативи, на скандални медийни репортажи, разтягани като дъвки до цялостно безсилие на аудиторията, вреди и срутва така и така ниския рейтинг на българския преподавател. Случаят в детската градина в Бургас не е представителна извадка, която да дава справедлива и точна картина на българската просветителна система, която в действителност прелива от проблеми и предубедени, манипулирани по възмутителен демагогски метод, публични реакции. 
Зам.-кметът по обучение на община Бургас, госпожа Ананиева, и началникът на районното ръководство по обучение, госпожа Илиева, реагираха напълно съответно и потвърдиха, че и в този момент съществуващите правила са разумни и ефикасни. Експонираното в медиите в продължение на дни напрежение във въпросната детска градина, е по-скоро казус, а не процедура.
Българските учители обаче чакат МОН да се намеси самоуверено, изрично и е заслужено да съобщи ясно и високо, че Етичният кодекс за работещите с деца е реалност от десетилетия, а нормите и протоколите към учителите и шефовете са пределно строги, мощни и настоящи. Образователното министерство също би трябвало да осведоми българското общество, че няма български шеф на просветителна институция, който да не е създал правила за държание на личния състав и да не следи за тяхното съблюдаване. Според новия учебен закон, просветителните институции са самостоятелни, а вмешателството на външни, неоторизирани и незрели субекти е нарушаване на закона.
Случаят в ОДЗ " Брезичка " - гр. Бургас е случай и той не може и не трябва да генерира генерални разбори за професионализма на българския преподавател, който има най-голяма потребност от родителското доверие и партниране, както и от поддръжката на МОН като институция.
Нека напомним обаче, че образците на физическата и психическа експанзия над българските учители и шефове са над 5000 за година, факт, който отблъсква младите учители от решението им да проработят като педагози. Натискът и опитите за влияние на някои родители или техните кооперативи към просветителните дейци са път към неефективна и несполучлива просветителна система, която би основала персони без цивилен и човешки добродетели.
Връщайки се на случая в детската градина, виждаме и друго незаконосъобразно деяние, осъществено от родител, като слагане на камера без знанието и единодушието на следеното лице. Това е реалност, който демонстрира непознаване и неуважение на закона, само че и подсъзнателно внушава на децата, че законите и разпоредбите в България са фарс и могат да се нарушават.
В съвсем 90% от просветителните институции има видеонаблюдение, което надалеч не взема решение казуса с експанзията сред деца и възпитаници, експанзията към учители и шефове.
Синдикат " Образование " упорства твърдо за спазването на съществуващите правила, като напомня на родителите и техните организации, че ролята на родителя в просветителната система е подпомагаща и партнираща, а не ръководеща и рекетираща. Защото " Успехът и щастието на детето могат да се случат единствено в следствие от ефикасното партньорство ".
Юлиян Петров
ръководител на Следствен отдел към окръжна прокуратура " Подкрепа "
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР