Хънтър Байдън съди американската данъчна агенция за разкриване на лична информация

...
Синът на президента на САЩ Джо Байдън Хънтър съди Службата
Коментари Харесай

Синът на президента на САЩ Джо Байдън Хънтър съди Службата за вътрешни приходи (IRS), като обвини двама агенти в неправилно споделяне на личната му данъчна информация.

В съдебното дело от понеделник се казва, че агентите на данъчната агенция на Съединените щати са „целили и се стремели да поставят в неудобно положение г-н Байдън“.

Хънтър също така казва, че защитата на федералните лица, подаващи сигнали за нередности, търсена от агентите, не включва споделяне на поверителна информация в интервюта за пресата и свидетелски показания пред Конгреса.

Съдебната декларация идва в момент, когато продължително разследване на Хънтър продължава да се развива на остър политически фон, включително разследване за импийчмънт, насочено срещу баща му.

Хънтър беше обвинен миналата седмица по федерални обвинения за огнестрелни оръжия, като прокурорите го обвиниха в неверни изявления, свързани с употребата на наркотици, за да придобие огнестрелно оръжие през 2018 г.

Неговите защитници посочиха, че планират да се борят с обвиненията, но делото може да е на път към възможен съдебен процес с високи залози, тъй като изборите през 2024 г. се задават.


Президентът Байдън търси преизбиране във вероятен реванш със своя републикански предшественик Доналд Тръмп, който води надпреварата за номинация на Републиканската партия.

Новият граждански иск, заведен във Вашингтон, твърди, че неправилното оповестяване включва конкретни данъчни години, които се разследват, удръжки и твърдения за отговорност.

Въпреки че делото не поставя под съмнение самото разследване, то се стреми да „принуди спазването на федералните данъчни закони и законите за поверителност“ и да спре разпространението на „необосновани обвинения“ и „незаконно разкриване“ на неговата данъчна информация.

Специалният надзорен агент на IRS Грег Шапли и втори агент, Джо Зиглер, твърдят, че е имало модел на „бавни стъпки за разследване“ на Хънтър в показания пред Конгреса. И двамата отрекоха политически мотиви.

Те твърдят, че прокурорът, наблюдаващ разследването, американският прокурор Делауеър Дейвид Вайс, не е имал пълните правомощия да повдига обвинения в други юрисдикции.

Вайс, който първоначално беше назначен от бившия президент Доналд Тръмп и продължи да наблюдава разследването на Хънтър, отрече да не е имал правомощия да повдига обвинения. Главният прокурор Мерик Гарланд също каза, че Вайс има „пълна власт“.


Въпреки това Вайс поиска и получи статут на специален адвокат миналия месец, което му даде широки правомощия да разследва и да докладва откритията си.

Очакваше се Хънтър да се признае за виновен по обвинения в престъпление, че не е платил навреме данъци като част от споразумение с прокурорите, което включваше и споразумение по обвинението за оръжие.

Тази сделка обаче се срина в съда, след като съдия повдигна въпроси относно нея. Републиканците заклеймиха споразумението за признаване на вината като „мила сделка“.

Данъчната служба и адвокатите на двамата мъже не върнаха незабавно съобщения с искане за коментар от информационната агенция Асошиейтед прес.

Източник: Ал Джазира, Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР