Синът на микробиолога проф. Тодор Кантарджиев - доц. Весел Кантарджиев,

...
Синът на микробиолога проф. Тодор Кантарджиев - доц. Весел Кантарджиев,
Коментари Харесай

Синът на проф. Кантарджиев с безплатни кожни съвети

Синът на микробиолога проф. Тодор Кантарджиев - доцент Весел Кантарджиев, издаде бърз справочник с безвъзмездни препоръки за грижа за кожата при характерни нейни положения. На страницата на ВМА той насочи следните рекомендации: 

Слънцето - лек за атопичния дерматит:

Кодиран е в гените, нападна най-безмилостно най-малките, идва и си отива изведнъж. Това са част от „ белезите ” на атопичния дерматит – заболяване, чиято периодичност в последните 30 години е скочила цели три пъти, разяснява доцент Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология на ВМА.

Атопичният дерматит има безчет лица. Днес ще е алено петънце, на следващия ден – пъпка, един път – плака, различен път – ужасяващ мехур. Правилото при него е, че нормално се обостря на няколко месеца. А подлото – че даже самите пациенти не могат да уловят „ логиката “ на пристъпите, споделя опита си кожният лекар. И не знаят по кое време още веднъж ще „ паднат в клопката “ на сухата и възпалена кожа, която сърби безмилостно.

Освен „ лицата “ си атопичният дерматит сменя и зоните, които „ нападна “. Тази наклонност е изключително присъща за по-възрастните пациенти. Очаквано, най-уязвими са по-нежните сектори на кожата – към очите, глезените, предмишниците и подбедриците, както и сгъвките на лактите и коленете, изяснява експертът.

При бебета „ на мушка “ са бузите и челото

При децата обаче изумените зони са други. А тъкмо мъниците са обичаните „ жертви “ на атопичния дерматит. Статистиката сочи, че в 80 на 100 от случаите първата му изява е точно в най-ранна детска възраст. „ Лезиите тогава нормално са по бузите, челото, скалпа или шията “, прецизира доцент Кантарджиев.

За жал при децата и недоволствата са по-тежки. „ Най-често се появяват зачервени петна, които стартират да се лющят. Не е изключено да има и мехури – дребни или огромни, които с времето се пукат. При някои деца се следят и ранички, които „ хващат “ жълтеникава коричка “, в детайли изяснява експертът. Оказва се, че първата изява на атопичния дерматит е по-драматична от общоприетите.

Неприятното е, че стартът на пристъпите нормално е много рано – още в бебешка възраст, преди навършване на 2 години.

Бактериите нападат сухата кожа

Кожата на пациентите с атопичен дерматит изисква доста внимание и специфични грижи. Причината да е толкоз суха и да сърби е намалената ú мастна секреция, изяснява доцент Кантарджиев. А това я прави доста по-уязвима на бактериални инфекции, тъй като бариерната ú функционалност е отслабена.

„ Освен с нарушена себостаза кожата на пациентите с атопичен дерматит се характеризира с огромна сухота – доста по-лесно се дехидратира. Затова би трябвало да се мие единствено с щадящи препарати “, акцентира кожният лекар. След къпане пък е нужно да ú се „ оказва помощ “ с така наречен емолиенти – кремове и лосиони, които омазняват.

За да има резултат против сърбежа обаче, пациентите би трябвало да са доста поредни и да употребяват специфичната здравна козметика минимум два пъти дневно. Вечер е хубаво да се мажат и с хидратиращи артикули, които да овлажнят добре кожата по време на сън, предлага доцент Кантарджиев.

Почесването – неразрешено!

Най-коварно при атопичния дерматит е разчесването на лезиите. „ Появяват се рани, които елементарно могат да се инфектират “, предизвестява кожният лекар.

Лошото е, че огромна част от пациентите са дребни деца, които мъчно се управляват.
Агресивните перилни препарати също могат да обострят атопичния дерматит. „ Избирайте деликатни прахове и се въздържайте от използването на омекотители “, поучава доцент Кантарджиев.

Специалистът предлага още на пациентите си да се обличат в естествени материи, да спят в памучно долни дрехи и вземат ограничения против домашния прахуляк, тъй като микрокърлежите в него утежняват недоволствата.

Плажът оказва помощ, само че заран и следобяд

Фототерапията е един от най-щадящите и ефикасни способи за лекуване на атопичен дерматит, изяснява доцент Кантарджиев. „ Ултравиолетовото излъчване потиска производството на IgE от имунната система. Затова при огромен % от пациентите работи благотворно върху лезиите и предотвратява появяването на нови “, добавя кожният лекар.

Слънцето работи благотворно на близо 9 от 10 пациенти с атопичен дерматит, демонстрират проучванията. Затова плажът е дейно „ лекарство “ за хората, които живеят с неприятната диагноза. Стига, несъмнено, да не „ събират слънце “ в най-жежкото време – от 11 до 16 часа. „ Важно е, преди да се изложат на лъчите, да хидратират щедро кожата си със слънцезащитен крем “, припомня кожният лекар. И не крие, че за най-малките – децата до 2-3 години, слънчевите бани крият много опасности – както от обезводняване, по този начин и от изгаряне, за което е потвърдено, че е рисков фактор за развиване на меланом.

Кортикостероидите са нож с две остриета

Добрата хигиена и хидратация, както и потребните слънчеви бани или фототерапия обаче не всеки път са задоволителни, с цел да се овладеят пристъпите. При по-тежките случаи се прибягва и до местни кортикостероиди, признава доцент Кантарджиев. Продължителната им приложимост обаче крие опасности – кожата може да се пигментира и да изтънее. Затова в последните години експертите избират калциневриновите инхибитори, които са с сходно противовъзпалително деяние, само че са без странични резултати. При най-тежките случаи може да се стигне до банкет на систематични кортикостероиди, а като последна мярка – и на цитостатици, само че такива пациенти са необичайност, разяснява кожният лекар.

Кодиран е в гените

Атопичният дерматит се предава по завещание, не крие доктор Весел Кантарджиев. Знае се, че за „ отключването “ му обаче не е отговорен единствено един ген. Всъщност, болестта е част от така наречен „ атопичен марш “. „ Зад това определение се крие склонността на организма след среща с даден алерген да създава IgE антитела “, изяснява механизма експертът.

Простичко казано, при тези пациенти диагнозите се „ трансформират “ от една в друга. Най-често, още в бебешка възраст, се изявява дерматитът. След това детето може да го „ израсте “. Но – за сметка на това, да „ отключи ” астма, която след пубертета на собствен ред изчезва.

Последен пък „ идва “ атопичният риноконюнктивит (сенна хрема), показва най-характерния сюжет доктор Кантарджиев. При двама родители с атопичен дерматит, вероятността и детето да стане „ жертва “ на диагнозата е доста огромна – сред 60 и 80 на 100. Ако единствено единият е алергичен, рискът е към 20 или 30%, цитира статистиката началникът на Клиниката по дерматология във ВМА.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР