Синът на Маруа Халед, който е тийнейджър, е хоспитализиран с

...
Синът на Маруа Халед, който е тийнейджър, е хоспитализиран с
Коментари Харесай

Бедните в Ливан са принудени да пият вода с холера

Синът на Маруа Халед, който е младеж, е приет в болница с холера, откакто е пил нечиста вода в бедния север на Ливан - само че тя продължава да купува същата нечиста вода, единствената, която може да си разреши.

„ Хората знаят, че водата е нечиста, само че нямат различен избор ", споделя 35-годишната Халед, застанала до сина си, който е прикрепен на легло в полева болница за лекуване на холера.

„ Всички ще се разболеят от холера “.

Миналия месец Ливан записва първия си случай на холера от 1993 година насам в близкия сирийски бежански лагер Рихание - седмици след експлоадирането на зараза в Сирия, която се намира на към 20 км.

Сега Световната здравна организация предизвестява, че заболяването, излъчена по воден път, се популяризира бързо, тъй като Ливан се бори с рушащата се инфраструктура, неприятни санитарно-хигиенни условия и стеснен достъп до чиста вода след три години на стопански срив.

Повече от една четвърт от записаните над 400 случая в страната са от родния град на Халед - Бебнине, където хората прибягват до рискови водоизточници, заради неспособността на страната да обезпечи чиста вода.

Действителният брой на случаите може да е доста по-голям, тъй като Министерството на здравеопазването записва над 2400 хипотетични и доказани случая на заразяване.

Майката на шест деца и нейното семейство пият нечиста вода, доставяна с камиони до дома им от околните кладенци и водоизточници, защото нямат достъп до течаща вода и не могат да си разрешат бутилирана вода.

Подобно на огромна част от маргинализирания север на Ливан, Бебнин страда от разрушена инфраструктура и занемаряване от страна на държавното управление.

Една четвърт от жителите на града са сирийски бежанци, които живеят в мизерни условия.  

Само 500 от семействата в Бебнин са регистрирани в държавната водоснабдителна мрежа в пренаселения град с население 80 000 души, съгласно инженер Тарек Хамуд от Управлението за водоснабдяване на Северен Ливан.  

През града минава клон на нечистата с отпадни води река Нахр ал-Баред, който е нечист и заразява околните кладенци и водоизточници, споделя шефът на полевата болница Нахед Саадедин.

По думите ѝ всеки ден в болничното заведение се лекуват към 450 пациенти.

Заразеният поток „ обезпечава вода за всички аграрни култури в региона... Има кладенци, резервоари и извори, които черпят вода от него, даже места за пречистване на вода “, споделя Саадеддин пред Агенция Франс Прес.

 

Холерата нормално се заразява от нечиста храна или вода и предизвиква диария и повръщане.

Тя може да се популяризира и в жилищни региони, в които липсват подобаващи канализационни системи и системи за питейна вода.

„ Трябва да се промени инфраструктурата, да се подобрят кладенците и водоизточниците ", с цел да се изкорени заболяването, сподели Саадеддин.

„ Искаме дълготрайно решение. В противоположен случай ще станем очевидци на още доста бедствия. “

Според СЗО заболяването може да докара до гибел в границите на няколко часа, в случай че не се лекува, само че доста от инфектираните нямат никакви или имат леки признаци.

То може елементарно да се лекува с рехидратация, само че при по-тежките случаи може да са нужни интравенозни течности и антибиотици.

Някои пациенти в болничното заведение са се заразили с заболяването повече от един път, измежду тях е и деветгодишната щерка на Рана Аджадж.

„ Петима от нас са заболели у дома. Дори след лекуването ще се разболеем още веднъж от пиенето на същата вода ", споделя 43-годишната жена, подавайки чаша вода на 17-годишната си щерка, която лежи в леглото, а по-малката ѝ щерка седи наоколо.

В прилежащото легло 10-годишният Малек Хамад се мъчеше да изпие лекарството си, отпаднал от загубата на 15 кг след две седмици боледуване.

Майка му се опасява, че другите ѝ 10 деца също могат да се заразят.

Извън болничното заведение учебната инспекторка Сабира Али се разхождаше по брега на нечистия поток и се взираше във водата.

„ Коронавирусът не ме плаши толкоз, колкото холерата ", споделя 44-годишната жена, която предишния месец е изгубила двама членове на фамилията си от холера.

25-годишният гражданин на Бебнин Джамал ал-Сабсаби упреква локалните управляващи, че не са работили, когато заболяването е поразила града.  

„ Канализационни води, памперси, боклуци... всичко се изхвърля в потока ", сподели ал-Сабсаби, акцентирайки мътния поток, който тече на няколко метра от вкъщи му. „ Нищо чудно, че заболяването се популяризира. “

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР