Синът на Кольо Карамфилов – Росен Карамфилов – дари официално

...
Синът на Кольо Карамфилов – Росен Карамфилов – дари официално
Коментари Харесай

Синът на Кольо Карамфилов – Росен – дари официално на НДК инсталацията „Кибрит” от своя баща

Синът на Кольо Карамфилов – Росен Карамфилов – подари публично на НДК инсталацията „ Кибрит ” от своя татко. Това е осъществяване на волята на огромния български художник, който през 2011 година прави изложбата „ Мерси ” дружно със Стефан Божков. Тогава експозицията гостува в няколко български града, в това число в София в НДК. Оттогава творбата е на предпазване във фонда на НДК, само че към този момент публиката на двореца може да се допре до нея и да поддържа връзка по още един метод с „ небозримия ” артистичен свят на огромния български художник.

Поводът за формалното подаяние е изложбата „ Необозримо ” на Кольо Карамфилов, която се откри в ремонтираната Артгалерия НДК, а екипът на двореца вдъхна нов живот на инсталацията „ Кибрит ”, експонирайки я в едно от най-представителните пространства на НДК – вход А6. Тя остава там за непрекъснато и се трансформира в още едно от над 120-те творби на изкуството, ситуирани в залите и фоайетата на НДК.

„ Формално през днешния ден откриваме галерия, само че мисля, че метафорично казано това, което Кольо Карамфилов е разкрил, ние едва ли ще успеем да забележим. Лично за мен това, което се пробва Кольо Карамфилов да ни каже е, че смисълът на тази галерия е да стимулира създателите, които са тръгнали по тези стъпки . Младите създатели имат потребност от тази мотивация и се веселя, че НДК е част от това “, съобщи Борислав Велков, ръководител на Съвета на шефовете на НДК. Изложбата „ Необозримо за Кольо К. ” в Артгалерията на НДК включва серия от графики и живописни платна, които не са показвани в изложбата на Кольо Карафилов , осъществена при започване на годината в Пловдив в границите на Пловдив- европейска столица на културата.

Любителите на изкуството в София могат да видят както известни, по този начин и малкоизвестни творби на художника, предоставени от колекционери и галеристи. „ Изложбата „ Необозримо за Кольо К. “ е един подарък от Пловдив за София и извънредно благодарим на НДК за топлото гостолюбие. Опитали сме се в тази галерия да представим най-ключовите и най-съществените като обръщение, като образен език, като образна метафора работи, творби на Кольо Карамфилов. През годините на своя креативен път той изкова една иконография, която го прави безусловно различим създател, доста мощен, доста мощен, доста лиричен и доста изчерпателен. “, разяснява професор Галина Лардева - изкуствовед и куратор на изложбата.
Проектът се реализира от Фондация „ Култура и актуалност “ в партньорство с изложба U.P.A.R.K. и е част о формалната стратегия на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. НДК е сътрудник на плана в частта с представянето му в София. Посетителите ще могат да видят изложбата всеки ден до 20.10.19 година в Артгалерия – НДК сред 11:00 ч. и 18:00 ч. Входът за гости е свободен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР