Синът на червеното величие Райко Дамянов, забравен от всички в

...
Синът на червеното величие Райко Дамянов, забравен от всички в
Коментари Харесай

Синът на червеното величие Райко Дамянов залязва в хоспис, забравен от всички

Синът на аленото великолепие Райко Дамянов, пропуснат от всички в столичен приют.

Прикован на легло след тежък инсулт, Дамян Дамянов описа за нерадостната си орис, надявайки се другари и познати да минат и да му подадат ръка в сложния за него миг.  

 

Споделя, че ситуацията му е прекомерно тежко и надали ще може да се оправи от изкарания тежък инсулт. Измъчват го ужасни болки, въпреки да взема цяла шепа медикаменти. От залежаването получил голяма декубитална рана на гърба си, а почистването й му предизвиква голяма болежка.

 

Освен това има проблем и със зрението – вижда буквите двойно и тройно. Не му е допустимо да се изправи самичък от леглото и заради тази причина нормално му оказват помощ двама санитари. Слагат го да седне, след което го връзват за стола, с цел да не падне. Не желае да угасне в приют, само че няма различен късмет, тъй като пенсията не му стига да си наеме квартира, нито пък да заплаща на човек, който да го обгрижва.

 

В приюта го посещава единствено приятелят му Антон, който го разкрил примрял на терасата след инсулта. Носи му разнообразна храна, защото е наедрял и тази в приюта не всеки път му е задоволителна или вкусна.

 

Призовава, в случай че някой от приятелите или околните му желае, да му помогне. Отбелязва, че свижданията са всеки уикенд от 16 до 18 ч., а името на приюта е „ Зеленият път “.

Не може да се помири с това, че акълът му продължава да сече като бръснач, а здравето му го е изоставило. Дамян Дамянов е единственият човек, бил министър на културата в рамките дневно в държавното управление на Андрей Луканов. Към днешна дата обаче философът е прикрепен за леглото и не може да се грижи самичък за себе си.

 

След като примрял поради инсулта на терасата в дома си, прокиснал там на студено повече от денонощие. След като го изписали от Втора градска болница, синът на първия зам.-министър ръководител на Министерски съвет по времето на Тодор Живков, си дал сметка, че в никакъв случай повече няма да може да стъпи на краката си, тъй като са парализирани. От там непосредствено го преместили в приюта, където разчита за комфорта си на санитарите.

 

Дамянов твърди, че в зората на демокрацията бил подложен на принуда от новата власт поради околните си контакти с семейството на Тодор Живков. Принудили го да продаде жилището си в центъра и да наеме квартира. След дълго търсене изборът му опира до гарсониера на пъпа на София. Същевременно доста порти за работа му биват затворени безусловно под носа, единствено тъй като е наследник на Райко Дамянов. За да оцелява се наложило да разпродаде фамилните реликви.

 

След инсулта напуща и квартирата си, защото не е по опциите му да заплаща наем и престой в лечебното заведение.

Инфо: Уикенд

Тагове: Райко Дамянов Дамян Дамянов Тодор Живков инсулт декубитални рани болест на Бехтерев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР