Синът на бивш южнокорейски външен министър емигрира в Северна Корея.

...
Синът на бивш южнокорейски външен министър емигрира в Северна Корея.
Коментари Харесай

Той избяга при Ким: сензационната история на Чо Ин-гък

Синът на някогашен южнокорейски външен министър емигрира в Северна Корея . За околните му това е същинска фамилна покруса. А в някогашната му татковина Южна Корея никой не може да разбере претекстовете за тази стъпка.

Когато 73-годишният южнокореец Чо Ин-гък идва на летището в Пхенян, севернокорейските партийци го приветстват с " добре пристигнал ". Новодошлият желае да се засели в Северна Корея и " да посвети живота са на корейското обединяване ", написа правилният на режима в Пхенян агитационен уебсайт Uriminozokkiri. Според изданието, Ин-гък считал Северна Корея за истинската му родина.

В Южна Корея и обществото, и държавното управление са мощно смутени от този случай. От Министерството на защитата в Сеул оповестиха, че събитията още не са изяснени.

Как е влезнал без виза?

Чо Ин-гък не е имал виза за Северна Корея, каквато се изисква от южнокорейските жители за влизане в страната. Ако се върне в Южна Корея, ще бъде съден, тъй като прекосяването на границата към Северна Корея без позволение е наказуемо, съгласно южнокорейските закони.

От Корейската война (1950 - 1953) насам на пръстите на едната ръка се броят случаите на избягали в Северна Корея южнокорейци. Обикновено това са хора, бягащи от правораздаването, или пък с някакви персонални проблеми. Известен е да вземем за пример случай, при който през 2014 година южнокореец потърсил леговище в Пхенян, тъй като не можел да заплаща задълженията си. Само че скоро след бягството си той бил безмилостно разстрелян от режима на Ким.-->

Война, разделяне и тирания

Семейната история на Чо е тясно обвързвана с историята на страната му. Дядо му бил един тип наставник на създателя на Северна Корея Ким Ир Сен. През 1920-те години Ким Ир Сен посещавал военната академия в Китай, учредена от дядото на Чо.

Преди Втората международна война бащата на Чо, Чо Док-син, следвал германистика в една китайска военна академия, а след войната бил дипломат на Южна Корея във Федерална република Германия, както и външен министър. По време на военната тирания в Южна Корея при ръководството на Пак Чжън-хи, който сред 1963 и 1979 има пет президентски мандата, Чо Док-син обръща тил на формалния курс. През 1976 година емигрира със брачната половинка си Руи Ми-йеонг в Съединени американски щати, където двамата се ангажират в съпротивата против военната хунта.

През 1986 година Чо Док-син и брачната половинка му емигрират в Северна Корея, а казусът подвига огромен звук в медиите. Бащата на Чо е признат измежду политическия хайлайф в Пхенян, няколко години след бягството му в Северна Корея обаче почива. Съпругата му Ми-йеонг до гибелта си през 2016 година е водач на " Партията на младите другари на религията на небесния път ". Чо и брачната половинка му са заровени на Гробището на мъчениците, което е огромна чест, оказвана единствено на определени жители в Северна Корея.

" Син на изменници на родината "

Двамата оставят сина си Чо Ин-гък в Южна Корея, където, съгласно южнокорейски медии, той е имал тежък живот. Бил е стигматизиран като " наследник на изменници на родината " и живеел в изолираност. Освен това години наред е бил под наблюдаване на южнокорейските секрети служби. Едва след демократизацията на Южна Корея му било позволено да посети гроба на родителите си в Северна Корея.

В новата си татковина Чо Ин-гък безспорно ще се употребява с доста привилегии . Режимът на Ким инструментализира случая като безапелационна победа на пропагандата и доказателство за превъзходството на севернокорейската система.

Само че за този живот в комунистическа Северна Корея Чо Ин-гък плаща висока цена: фамилията му - брачната половинка и деца му - са останали в Южна Корея и е подозрително дали в миналото въобще той ще може да ги види още веднъж.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР