Символите на Коледа не са само Добрият старец, Снежанка и

...
Символите на Коледа не са само Добрият старец, Снежанка и
Коментари Харесай

Кози, чудовища, вещици - различните символи на Коледа по света

Символите на Коледа не са единствено Добрият дъртак, Снежанка и джуджета. На някои места по света хората са основали надалеч по-странни, даже страшни празнични персонажи, написа Дарик.
На респект в скандинавските страни с изключение на обичайните играчки за елхата са и такива във форма на кози. Скандинавската коледна коза се появила още преди християнството. Образът идва от вярванията в господ Тор в Норвегия, чиято колесница съгласно легендите била теглена от две кози. Днес на празника маскирани хора, наметнати в кози кожи, обикалят от врата на врата и пеят песни, до момента в който домакините се пробват да познаят кой се крие под маската.
В Каталуния има забавна традиция, обвързвана с коледния пън - Кага Тио, безусловно преведено - „ изхождащ се пън “. Дънерът в Испания се издълбава, слага се на четири дървени крайници, а от едната му страна се рисува усмихнато лице. Подготвя се още от 8 декември и се гледа като домакински любим. Всяка вечер децата поставят разнообразни лакомства и го завиват с одеяло, с цел да не настине. На Коледа цялото семейство се събира към дънера, пее песни и го постанова с пръчки. Забавлението продължава, до момента в който дънерът не се освободи от всички лакомства и дарове.
Освен нормалните фигурки за Рождество - Мария, Йосиф, Исус, в Испания участва и така наречен кагане. Това е дребна дрънкулка, показана в много деликатна поза - до момента в който се изхожда по огромна потребност. Тя се скрива в сцената на Рождество и е знак на шанс и разцвет през новата година. Тази традицията датира още от 18 в. Тогава най-вече се е употребявал обликът на гном, само че все по-често в неуместната поза се изобразяват редица известни персони.
В Австрия с изключение на джуджета и Снежанка Дядо Коледа си има и злобен асистент - страшилище, наречено Крампус. Крампус нормално е с прекомерно ужасяващо лице и е облечен в кожи, тъй като би трябвало да плаши непослушните деца преди празника.
Ла Бефана пък е грозна и остаряла, само че добра магьосница. На 5 януари вечерта тя стартира да обикаля по улиците на Италия и да раздава лакомства на децата, сходно на Дядо Коледа.
Коледната котка е още един злобен коледен воин, който плаши децата в Исландия. Там всички послушни деца получават нови облекла на Коледа, непослушните стават „ храна” за котката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР