Символиката на женските накити е показана в най-новата експозиция на

...
Символиката на женските накити е показана в най-новата експозиция на
Коментари Харесай

Изложба в НИМ показва символиката на женските накити

Символиката на женските украшения е показана в най-новата експозиция на Националния исторически музей (НИМ). Красотата и разнообразието на над 500 предмета демонстрират майсторството на българските златари през вековете. Колекцията, благосъстоятелност на Антонио Василев, може да бъде прегледана до 1 февруари 2020 година

Спомен от незапомнени времена, когато златото основава магия, а хубостта му е част от женската хубост.
Доц. доктор Бони Петрунова, шеф на НИМ: Има магия, в това че по-голямата част от материала, който се употребява - златото, среброто, скъпоценните камъни, другите минерали, всичко това има своя функционалност - едното защищава от заболявания, другото защищава от зли очи.
С пръстени момите предсказват, с пафти - пазят своята вътрешност, с гривни заключват телата си от злите сили, а накитите за глава носят като талисман.

Украшения с християнски светци и орли, символизиращи връзката сред земята и Бога също са част от изложбата. Но най-ценният експонат в нея е джобе (елек) със златни влакна. Предполага се, че е направено при започване на ХХ век за детето на извънредно почитан и състоятелен албанец.

20 години ще изминат, до момента в който Антонио Василев събере магичната сбирка.
Антонио Василев, колекционер: Публиката, която ще посети, може да се наслаждения на накитите на българската жена, правени от майстори, които са си влагали душата в тези предмети. Тяхната хубост се намира в тяхната направа.
Изложбата ще остане в Националния исторически музей до началото на февруари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР