Символичното заплащане на нощния труд е към края си. Това

...
Символичното заплащане на нощния труд е към края си. Това
Коментари Харесай

Парите за нощен труд: Социалното министерство внесе проект за увеличение

Символичното възнаграждение на нощния труд е към края си. Това става след дългогодишна борба на синдикатите.

В момента за всеки час нощен труд работодателят дължи най-малко 25 стотинки в допълнение заплащане.

Сумата не е променяна от 2007-ма година когато минималната заплата е била 180 лв. - повече от 3 пъти по-ниска от в този момент.

Най-накрая общественото министерство предлага промени. Предложението е - от следващата година минималната ставка за нощен труд да бъде обвързана с размера на минималната заплата, само че да не е по-малко от 1 лев.

Като охранител на Никола Бенковски му се постанова да работи и нощем. Дава по 7-8 такива смени в месеца. " Нощният труд е по-натоварен от позиция на това, че нашата работа е обвързвана с кражби, обири ", отбелязва Никола Беновски.

За нощен труд се зачитат часовете сред 22 ч. вечерта и 6 ч. сутринта.
За всеки един се заплаща в допълнение най-малко 25 стотинки. Предлага се размера да зависи от минималната заплата, т.е. когато тя пораства, да пораства и заплащането за нощен труд. Като има изискване - сумата да е не по-малка от 1 лев за час.

„ Това е една битка, която се проточи 3 години, в случай че бях разкрил квартален ресторант и работех вътре нощно време, можеше по-лесно да ми се случи работата. 3 години убеждавахме кого ли не, че тия 25 стотинки минимално доплащане са парадокс, насмешка и каквото друго се сетиш " показва Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ".

По данни на Евростат у нас над 8% от заетите или над четвърт милион души поставят нощен труд от време на време. А други 150 хиляди - го поставят нормално. Т.е. смяната визира общо 437 000 работещи.

" Има доста специалности, които поставят нощен труд – в областта на опазването на здравето, по този начин и в областта на защитата, на сигурността, на индустрията, имаме вяра, че ще бъде опция за по-достойно заплащане на хората, които го поставят ", отбелязва Деница Сачева, министър на труда и обществената политика.

За Никола това значи към 50 лева в допълнение на месец.

" Мисля, че ще е по-добре по отношение на в този момент, само че като предложение бих предложил да се заплаща двойно на дневния тъй като има липса на сън и е по-рисково да се работи нощем ", отбелязва охранителят Никола Беновски.

Общественото разискване на предлагането изтича на 6 юни. А смяната се залага да е в действие от януари следващата година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР