Китай ухажва Франция в опит да подобри връзките си с ЕС

...
Символично, Уан Цишан участва в срещата от държавната Къща за
Коментари Харесай

Символично, Уан Цишан участва в срещата от държавната „Къща за гости Диаоютай” в Пекин, традиционно място за срещи на висши китайски лидери с много важни чуждестранни гости, съобщи RFI. А китайскта официална информационна агенция Синхуа цитира китайския президент, който изрази позицията, че „Отношенията между Китай и Франция поддържат здрав и стабилен темп на развитие“.

Любезната формулировка е диаметрално противоположна на агресивните словесни атаки на Китай, които Франция трябваше да изтърпи, след като две френски междупартийни делегации на високо ниво посетиха Тайван. Тогава Пекин протестира категорично срещу мисиите, като държавният Global Times ги нарече „глупави“ и „опортюнистични“, подчертавайки, че те работят срещу интересите на Франция.

Китай беше притеснен и от участието на Франция във военноморските учения на Quad, стратегически съюз между САЩ, Япония, Индия и Австралия, амбициран да ограничи влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, наричайки френското присъствие в ученията „публичност“ и „каскадьорство".

Но нещата се промениха, след като Обединеното кралство, САЩ и Австралия сформираха алианса Aukus, в резултат на което Канбера отмени в полза на САЩ сделка за френска подводница на стойност милиард долара. Коментарите в китайската преса подчертаха гнева на Париж, изтъквйки, че с Aukus САЩ „вдигат камък” срещу съюзник като Франция, но „ще си счупят краката“.

Пекин отчете положително и решението...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР