Символичният часовник на Страшния съд вече сочи 100 секунди до

...
Символичният часовник на Страшния съд вече сочи 100 секунди до
Коментари Харесай

Човечеството е по-близо до своята гибел от когато и да било

Символичният часовник на Страшния съд към този момент сочи 100 секунди до среднощ, т.е. - до края на света. С други думи - светът е доста по-близо до злополука, в сравнение с през последните 70 години от съществуването на часовника. За информация - преди две години той сочеше 2 минути до среднощ.

Учените, които поддържат " Часовникът на Страшния съд ", уточниха, че са взели решението за смяна тутакси през ноември, преди да нарасне напрежението сред Съединените щати и Иран.

„ Часовникът на Страшния съд “ (на английски: Doomsday Clock) е символичен часовник, основан през 1947 година от Съвета на шефовете на списанието „ Bulletin of the Atomic Scientists “ на Чикагския университет.

Колкото по-близо е часът до полунощ, толкоз е по-близо Земята до световна злополука. Предпоследната конфигурация бе направена на 25 януари 2018 година и показваше време две минути преди среднощ (23:58 часа). Отразявайки интернационалните събития, които са рискови за човечеството, стрелките на часовника са били настройвани общо двадесет и четири пъти от 1947 година, когато часовникът е показвал седем минути преди среднощ (23:53 часа).

Първоначално часовникът е показвал опасността от глобална ядрена война, само че от 2007 година насам отразява и технологиите, които въздействат на климатичните промени, както и „ развиването на науката, която може да нанесе необратими вреди “.

Настройки на часовника

През 1947 година, по времето на Студената война, часовникът стартира от седем минути преди среднощ и след това е пренастройван според от заплахата от нуклеарна война. Какъв час да демонстрира часовникът се взема решение от борда на шефовете на „ Bulletin of the Atomic Scientists “.

Часовникът не постоянно е настройван със скоростта на действителни събития – най-голямата опасност от нуклеарна война е през 1962 година по време на „ Кубинската ракетна рецесия “, само че защото спорът завършва бързо, учените нямат време да реагират и местоположението на стрелките на часовника не се трансформира.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР