Символичните стрелки на т.нар. Часовник на Страшния съд бяха преместени

...
Символичните стрелки на т.нар. Часовник на Страшния съд бяха преместени
Коментари Харесай

На 100 секунди сме от ядрената полунощ

Символичните стрелки на така наречен Часовник на Страшния съд бяха преместени през 2020 година с 20 секунди и в този момент се намират на едвам 100 секунди преди нуклеарната среднощ.
Това оповестиха в Бюлетина на атомните учени.
Часовникът на Съдния ден за първи път се появява на корицата на „ Бюлетин на атомните учени “ през 1947 година Времето, останало до среднощ, символизира напрежението в интернационалната обстановка, среднощ значи момента на нуклеарен прелом. През последните години стрелките се движат единствено напред.
" Сега са на 100 секунди преди среднощ. Изразяваме какъв брой близо е светът до злополучие, на секунди - не на часове или даже минути. Това е най-близкото време до Съдния ден в историята на Часовника на Страшния съд ", са думите на шефа на „ Бюлетина на атомнвите учени “ Рейчъл Бронсън.
Бившият общоприет секретар на Организация на обединените нации Бан Ки Мун участва на церемонията по проява на времето, оставащо до Страшния съд.
Сред аргументите за увеличението на нуклеарната опасност учените цитират незадоволителните дейности по въпроса за изменението на климата и дезинформационните акции в киберпространството, съобщи БГНЕС.
Изказвайки се по време на гала, Бронсън добави, че през последните две години „ авторитетни водачи “ унищожават най-ефективните способи за ограничение на заканите - интернационалните съглашения със строги контролни режими.
" Бързо губим достиженията си в нуклеарната област и последните събития единствено потвърждават, че сме на 100 секунди от среднощ ", съобщи Шарън Скасони, професор от Института за интернационална политика в региона на науката и технологиите.
По-конкретно тя загатна отдръпването на САЩ от нуклеарната договорка с Иран и последващото последователно отклонение на Техеран от спазването на изискванията му до неотдавнашното изказване, че към този момент не се усеща привързан от съглашението. Последващото пускане на механизма за споразумяване на разногласия според съглашението също получи негативна оценка.
" Тази година може да настъпи освен цялостният провал на нуклеарната договорка с  Иран, но и сериозен удар по контракта за неразпространение на нуклеарни оръжия ", сподели специалистът.
Освен това тя обърна внимание на неналичието на прогрес по въпроса за нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров.
" Досега и двете страни поддържаха позитивно отношение към договарянията, само че наподобява, че ръководителят Ким е изгубил религия в способността за договаряния на президента Тръмп ", споделя Скасони.
Тя означи отдръпването на САЩ от Договора за ракетите със междинен и по-малък обхват на деяние през 2019 година и обстоятелството, че САЩ все още не са взели решение за удължаването на СТАРТ-3, макар апелите на Русия за това още от 2017 година
" Въпреки обстоятелството, че това е елементарна стъпка и е от изгода за Съединените щати. Без СТАРТ-3 и неговото продължение новата съветска нуклеарна хиперзвукова ракета " Авангард " ще бъде отвън рестриктивните мерки ", сподели професорът.
През 2018 и 2019 година часовникът на Страшния съд беше към две минути преди среднощ. Същото време отмерваше през 1953 година след първия тест на водородната бомба. Най-спокойното време беше 1991 година, когато стрелките се отдалечиха на 17 минути от нуклеарната злополука./РИА Новости
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР