Символична първа копка за изграждането на 35 социални жилища в

...
Символична първа копка за изграждането на 35 социални жилища в
Коментари Харесай

Първа копка за социални жилища в Смолян

Символична първа копка за построяването на 35 обществени жилища в Смолян през днешния ден направиха вложител, реализатор, надзорници, проектанти, началник на плана. И това ще са първите общински жилища от 30-тина години насам.
„ Сградата, която следва да се построи тук, е жилищен блок с 35 жилището. Тя ще бъде изцяло обзаведена с всякакво съоръжение, обзавеждане. Топлата вода ще се обезпечава със слънчеви колектори. Строително-монтажните работи са на стойност 1 666 183 лв., а срокът за осъществяване е 498 календарни дни “, заяви ръководителят на плана инж. Васка Караджова. Строителството е предоставено на „ Инфрастрой груп “ ООД – Смолян, с шеф Младен Стоянов.
„ Тук ще се настаняват хора, които са в тежко обществено положение, в тежко здравословно положение, които се нуждаят от обществена поддръжка. Те ще са от вида „ оборотни “ и в тях ще бъдат настанени примерно 30 индивида, след време те ще бъдат освободени, тъй като при възстановяване на техния обществен статус те ще бъдат пренасяне в други жилища. Максимумът е 3-годишен период. През това време настаненият би трябвало да бъде интегриран “, изясни зам.-кметът на община Смолян Венера Аръчкова.
Живущите в постройката ще се отопляват с климатици. Предвидена е и система за битово горещо водоснабдяване с бойлер със серпентини, ползващ слънчева сила (от солари), както и видеонаблюдение.
Настаняването в обществените жилища ще се прави съгласно специфична разпоредба, разпоредбите в която са много по-различни от тези за настаняване в общински жилища, където след избран интервал на обитаване наемателите с решение на локалния парламент може да ги купят.
Срокът за настаняване в обществените жилища ще е за не повече от 3 години. Периодът на престой в тях е предопределен за обезпечаване на заслон за бедстващи лица и фамилии, за социализация и интеграция на уязвимите групи и обществено включване.
По последни данни в листата за настаняване в общински жилища са 28 претенденти, които дружно със фамилиите си наброяват над 50 индивида. Част от тях доста е евентуално да дават отговор на условията за настаняване в обществени жилища.
Предстои да бъдат издигнати 35 жилища , като от тях 11 ще бъдат едностайни, 6 – двустайни, 11 – тристайни, 4 – четиристайни и три жилища за хора с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР