Символична първа копка на сградата на бъдещия български суперкомпютър на

...
Символична първа копка на сградата на бъдещия български суперкомпютър на
Коментари Харесай

Суперкомпютър ще заработи в София до февруари 2021 г.

Символична първа копка на постройката на бъдещия български суперкомпютър на територията на " София Тех парк " бе направена в четвъртък с упованията извънредно мощната изчислителна машина да проработи до края на февруари 2021 година и да трансформира страната ни в районен цифров хъб, както и да притегли вложители във високите технологии. В церемонията участваха министър председателят Бойко Борисов, министрите на стопанската система и финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов, столичния кмет Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Мария Габриел, някогашният президент Росен Плевнелиев и други.

" Този суперкомпютър е освен за медицина, за медикаменти, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди интервенции, съпоставения и заключения ", съобщи Борисов на формалната гала.

" Не сме и мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствен в целия район. Да благодарим и на Еврокомисията, която финансира плана ", сподели още министър председателят.

Кандидатурата на България за построяването и финансирането на суперкомпютъра беше утвърдена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking. Общата стойност на плана е към 18 млн. евро, а държавното финансиране в плана, в това число прогнозните оперативни разноски за първите 5 години на употребата, е в размер на 12 млн. евро.

Борисов се спомни по какъв начин президентът Плевнелиев навремено цялостен час му приказвал за голата поляна на някогашните казарми, където в този момент се намира софтуерният парк. А по това време Мария Габриел още е тичала по поляните на Гоце Делчев, добави министър-председателят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР