Символът на Русе-паметникът на Свободата се руши и се нуждае

...
Символът на Русе-паметникът на Свободата се руши и се нуждае
Коментари Харесай

Паметникът на Свободата в Русе се нуждае от ремонт

Символът на Русе-паметникът на Свободата се разрушава и се нуждае от незабавен ремонт. Камъкът, с който е построен монументът, се рони, а ръждата от металните елементи трансформира цвета му. Проект за реставрацията и консервацията му има, само че към момента не е обезпечено финансиране. Необходими са 150 хиляди лв..

Русе

Преди 9 години Паметникът на Свободата в Русе беше ремонтиран, само че тогава не е направена консервация на каменната структура и металната статуя. А най-много поради огромните температурни разлика през лятото и зимата е нарушена полировката на гранита, която играе ролята на патина и има отбрана функционалност.
Ясен Янков - художник-реставратор: И петната, които са формирани, където са формирани, порастват със сантиметри. Сантиметрите са доста. Консервацията е най-важното нещо. Не го ли спрем този развой, който работи, ще се усилват към този момент в пъти площите, които са нарушени.
Водата, като се изключи че прониква в пукнатините и ги уголемява, разяжда и стоманените детайли.
Ясен Янков - художник-реставратор: И тези стоманени шпилки са оказали доста неприятно въздействие върху повърхността, първо - на релефите, и второ - върху камъка. Тази наслойка, която е текла, си проличава надолу по целия монумент. Цветът на гранита към този момент изменен.
Според специалистите, с цел да се лимитират вредите, реставрацията би трябвало да се направи час по-скоро. От Община Русе споделиха, че в бюджета за идната година е заложено правене на капиталов план за реституция и консервация на Паметника на Свободата. Той е издигнат преди 110 години с дарения в памет на поборниците и опълченците, взели участие в Руско-турската освободителна война. Проектът е на известния италиански ваятел Арналдо Цоки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР