Символ за ново начало и олицетворение на мечтата за семейство

...
Символ за ново начало и олицетворение на мечтата за семейство
Коментари Харесай

Везани ръкави пазят повече от век историята на Женския пазар - slava.bg

Символ за ново начало и въплъщение на фантазията за семейство – такава мистичност носят шевиците, красящи ръкавите на облеклата, обличани от младите след сватбата преди повече от век. Ризата е отличник в костюма от това време, като точно за нейната направа девойките отделяли най-вече внимание.

Първите си фигурки (власи) в алено, тъмносиньо, зелено и жълто, започвали да бродират още от 12-15-годишна възраст. Но ги обличали едвам откакто основат семейство.

Това е единствено дребна част от не толкоз далечната българска история, която оживява още веднъж под покрива на изложба „ Сердика “ на ул. „ Цар Самуил “ 90Б. 27 красиви везани ръкави приканват всеки клиент да потърси корените на родните обичаи и фолклор. Те са част от персоналната сбирка на Маргарита Георгиева, събирана и съхранявана от 1925 година насам, когато нейната баба Севда стартира да продава любопитните детайли от носията на Женския пазар. Всички показани ръкави са точно от Софийско и имат неразривна връзка с мястото – неслучайно през днешния ден намират своя дом още веднъж там, на територията на изложба „ Сердика “.

Ръкавите са везани в интервала от 1890 до 1930 година, а на тях могат да бъдат разпознати най-често орнаменти като кръстове, листа, птици, лалета и така нататък

Куратор на изложбата е Стефания Илиева – внучка на Маргарита Георгиева и представител на четвъртото потомство, съхраняващо наследството. В изложбата са показани също истинска фотография на баба Севда, изображение на картината „ Продавачка на софийски шевици “ на Петър Морзов и фотография на група дами на пазар в София към 1910-1915 година

Изложбата „ Шевици от историята на Женския пазар “ ще продължи да радва посетителите на „ Сердика “ до 29 август.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР