Симон Байлс e несъмнено на най-добрата гимнастичка в историята. На

...
Симон Байлс e несъмнено на най-добрата гимнастичка в историята. На
Коментари Харесай

Симон Байлс - от детския приют до абсолютния връх в гимнастиката

Симон Байлс e безспорно на най-хубавата гимнастичка в историята. На международното състезание в Щутгарт 22-годишната американка спечели 5 златни медала и към този момент има общо 25 оценки от шампионати на планетата (19 златни, 3 сребърни и 3 бронзови), с което счупи считания за неосъществим доскорошен рекорд на Виталий Шербо (Блрс), който има 23.

Пътят на американката до върха в гимнастиката надалеч не е елементарен. Когато е единствено на 3, Симон, брат ѝ и двете ѝ сестри са оставени в сиропиталище. Майка им Шанън е лишена от родителски права поради алкохолна взаимозависимост. Баща им Келвин напуща фамилията още по-рано и също има проблеми с алкохола и опиатите. Децата не остават в сиропиталището доста време, тъй като скоро дядо им Роналд ги взима. Той схваща какво се е случило през август 1999-а, само че взима децата чак през март 2000 година

Роналд Байлс има втора брачна половинка - Нели от Белиз, а двамата имат две момчета и не могат да си разрешат да гледат още 4 деца. Роналд взима Симон и дребната ѝ сестра Адрия, а другите две деца отиват при негова сестра.

" Когато отидохме там, всичко се получи доста елементарно. Казахме си: " Добре, ти си мама, ти си баща. " И нямаше повече въпроси ", споделя Байлс. Тя не помни времето с биологичните си родители. Понякога майка ѝ Шанън ѝ се обажда за празници. За първи път тя потърсила децата си 6 години, откакто ѝ били отнети. Бащата Келвин обаче по този начин и не ги е търсил. 

Още от дребна Симон демонстрира заложби за гимнастика. " Постоянно скачаше по мебелите, правеше салта. Нашите родители взеха решение, че ще е по-добре да ги прави в по-сигурна конюнктура ", споделя доведеният ѝ брат Адам. Записват я на гимнастика, а още първоначално тя пробва комплицирани детайли. " Още тогава споделих: " Това дете би трябвало да бъде гледано деликатно. " Когато тя стоеше в колона, подскачаше на място или от крайник на крайник - просто не можеше да чака. Видях, че е цялостна с сила, беше просто невероятна ", спомня си треньорката Ейми Бърман. 

В началото Симон не се оправя доста добре, само че на 14 година към този момент стига до бронз в многобоя на националния шампионат за девойки. Тогава обаче Байлс е покрай отдръпване от спорта, защото има комплекси поради растежа си. И сега тя е висока единствено 142 см. Майка ѝ и треньорите я убеждават да продължи. Така през 2012 година Байлс влиза в националния тим, само че никой не я смята за бъдеща звезда. Тя има толкоз неприятни представяния, че се отдръпва от някои шампионати. През 2013 година обаче всичко се трансформира. Самата Байлс не може да изясни по какъв начин става: " Нещо просто щракна в главата ми. "

Тя усилва часовете тренировки, прибавя работа със спортния психолог Робърт Андрюс, а също така напуща учебно заведение. Това носи резултати - на международното през 2013-а печели два златни, един сребърен и един бронзов орден и се трансформира в звездата на американката гимнастика. Впоследствие претърпява две интервенции, само че на международното през 2014-а взе 4 трофеи и 1 сребърен орден. На олимпийските игри в Рио`16 година още веднъж печели 4 златни медала, както и един бронзов. Носи флага на Съединени американски щати на церемонията по закриването на игрите, а Симон става едно от най-често избираните имена за новородени девойки в страната. 

По това време гимнастичката разкрива, че има синдром на дефицит на вниманието, а хакери откриват, че употребява неразрешени субстанции, само че с здравно позволение. Тя не отхвърля използването, само че изяснява, че употребява препаратите от дете поради положенията си, а интернационалната федерация се застъпва за нея.

Голямото внимание към случая обаче кара Симон да си вземе отмора от гимнастиката. В този интервал тя издаде автобиография и взе участие в шоуто " Танцувай със звездите ".

През октомври 2017 година Байлс смени треньора си и към този момент работи с Лорин Лънди, а предходната година се върна в спорта, като завоюва 3 златни медала още в първия си шампионат. Месец по-късно взе 5 трофеи на шампионата на Съединени американски щати. На международното през 2018 година имаше камък в единия бъбрек, само че още веднъж завоюва 4 златни и 1 бронзов орден.

Но 2018 година за нея бе запомнена с друго неприятно събитие - Байлс разкри, че е една от жертвите на някогашния лекар на националния тим Лари Насар, който бе наказан на 300 години затвор поради полов тормоз против състезателки. 

Въпреки процеса Байлс съумя да се приготви освен за следващите трофеи. През тази година тя стана и първата жена, която направи " трипъл-дабъл " (двойно салто с троен винт) в комбиниране на земна гимнастика, a упражнението ще бъде кръстено на нейно име.

" Понякога се чудя по какъв начин го върша. Все едно не съм аз. Не желая да се назовавам суперзвезда, тъй като това ще усили упованията. Аз просто желая да се състезавам ", сподели Байлс след купата в многобоя на международното.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР