Симитли. Църквата Свети Николай в махала Овнарска, село Градево години

...
Симитли. Църквата Свети Николай в махала Овнарска, село Градево години
Коментари Харесай

Църквата „Свети Николай” в махала Овнарска, село Градево години наред събира на Никулден жители и гости на рибен курбан

Симитли. Църквата „ Свети Николай ” в махала Овнарска, село Градево години наред събира на Никулден поданици и посетители на рибен курбан. Това оповестиха от пресцентъра на Община Симитли. На своя храмов празник през днешния ден, тя събра над 100 индивида.

Традиционно той стартира с литургия, а миряните се събират на обща софра под новопостроените навеси пред храма и към него. Няколко казана постен боб и риба на плам, постоянно е гозбата за празнуващите на Никулден там.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, дружно с общинския ръководител Владимир Христов и кмета на село Градево Кирил Йосифов, кметът на село Черниче – Георги Стефанов и шефът на ДГС -Симитли Иван Герин също бяха на празника и възпламениха свещички за здраве.

За положителното въодушевление на всички празнуващи се грижеше оркестър.

Църквата „ Св. Николай ” в махала Овнарска е градена през 1866 година. Преданията описват, че храмът е граден от жена от селото, която намерила огромно благосъстояние. И дарила нужното за създаване на Божи храм в тогава многолюдната махала на селото. Някога там е имало към 150 къщи, учебно заведение, а през днешния ден непрекъснатите поданици са единствено 6-7 възрастни баби и дядовци.През 1886 година има данни, че църквата за първи път е посетена от митрополит. В последните години беше освежен покривът на храма, комплициран бе стоманен кръст на върха й, и беше построен заслон с доста седящи места към нея. Всичко това с непринуден труд и дарения от миряни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР