Симитли. С литургия за здраве и курбан отбелязаха храмовия празник

...
Симитли. С литургия за здраве и курбан отбелязаха храмовия празник
Коментари Харесай

С литургия за здраве и курбан отбелязаха храмовия празник на църквата „Св. Петка“ в село Полена, община Симитли

Симитли. С литургия за здраве и курбан означиха храмовия празник на църквата „ Св. Петка “ в село Полена, община Симитли. Това оповестиха от пресцентъра на Община Симитли . Десетки миряни се събраха на празничната работа, отслужена в едноименния храм в селото, а светицата от незапомнени времена се уважава от локалните като закрилница на Полена. Отци отслужиха тържествена литургия, поръсиха със светена вода и осветиха 10 казана, който готвачите на празника сготвиха за десетките миряни.
Петковден е един от най-тачените празници в националната традиция. Св. Преподобна Параскева или Петка Българска се смята за настойничка на българския народ и на фамилията. На 14 октомври православните християни палят свещица и се молят за здраве, тъй като Светицата е лечителка и пазителка от „ страшни ” заболявания. Легенди описват за безчет чудотворни изцеления, осъществени от мощите й – сакати прохождали, слепи проглеждали, страдащи от тежки заболявания внезапно се оказвали здрави. Счита се, че най-голяма е силата й при проблеми с очите, душевен разстройства и неплодородие.
Празника на площада на селото не стопира и сега, а в 17.00 часа стартира концертната стратегия, на която обичани артисти и оркестри ще издигнат настроението на празнуващите още повече и ще огласят селото с доста музика и забава.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР