Симитли. Обичаят Сурва строго изпълнява своите многофункционалности и обредност, а

...
Симитли. Обичаят Сурва строго изпълнява своите многофункционалности и обредност, а
Коментари Харесай

Кирил Бельов, хореограф: Обичаят Сурва строго изпълнява своите многофункционалности и обредност, а именно - прогонването на зли сили чрез магически практики

Симитли. Обичаят Сурва строго извършва своите многофункционалности и обредност, а точно - прогонването на зли сили посредством вълшебен практики. Това сподели в изявление за предаването „ Симитли – минало, настояще и бъдеще “ на Радио „ Фокус “ – Пирин Кирил Бельов, хореограф и дълготраен член на журито на фестивала „ Симитлия – античната земя на кукерите “.
По думите му при фестивала „ Симитлия – Древната земя на кукерите “ по-скоро се следи дефиле, шествие, един празник за общината. „ В него обредната функционалност е по-скоро заместена от развлечението, играта, от театъра, т.е. - трансформирал се е в един празник. В своята същина самият бит Сурва строго извършва своите многофункционалности и обредност, а - точно прогонването на зли сили посредством вълшебен практики. Чрез обредността се цели да се обезпечи още благодат и изобилие, подготовка на ергените за сватба “, сподели още Бельов.
Той добави, че сурвакарските групи от Симитли вършат своите шествия и практикуват обичаите в деня на празника Сурва - 1 януари, като тогава в действителност строго съблюдават обредността. „ Докато на фестивала взимат присъединяване и дами, и деца, и възрастни хора. Това демонстрира, че в действителност фестивалът се е трансформирал в празник, който може да ни служи и като образец за поддържането на нашите обичаи “, добави Бельов.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР