Симитли. Новият параклис Св. Александър Невски“ край село Ракитна, община

...
Симитли. Новият параклис Св. Александър Невски“ край село Ракитна, община
Коментари Харесай

Новият параклис „Св. Александър Невски“ край село Ракитна, община Симитли бе осветен

Симитли. Новият параклис „ Св. Александър Невски “ край село Ракитна, община Симитли бе осветлен. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ - Пирин от Общината. Водосвет на място бе отслужен от отец Яне.

На освещаването на параклиса „ Св.Александър Невски ” участваха и общинският кмет - Апостол Апостолов, ръководителят на Общински съвет Симитли – Владимир Христов, кметовете на обитаемоте места в общината, благодетели и кметът на село Ракитна – Стефан Костов, главен основател за параклиса.

„ Фокус “ напомня:

Преди 1 година, точно на Преображение Господне се сложи началото на построяването на параклиса „ Св. Александър Невски ” в подножието на връх „ Кръста “, тъкмо при 22-метровия християнски знак в село Ракитна.

С непринуден труд на локалните, благодарение на кмета Апостолов и общинското управление, новият параклис към този момент е издигнат и е неразделна част от образа на мястото, където глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за помирение. Там е побит меч и са изречени думите: „ До тук е България “.

Така в символ на благодарност и почитание, новият параклис ще бъде знак на родовата памет, която сплотява предшественици и потомци и ще носи името на Св. правоверен княз Александър Невски.

На мястото беше открита и неповторима керамика, на която се явяват десетки светци по думите на Йордан Серафимов, който е един от строителите на параклиса, вярващите ще разпознаят доста от светиите.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР