Симитли. Музей Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще бъде

...
Симитли. Музей Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще бъде
Коментари Харесай

Благоевград: Музей „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще бъде открит по повод 50-та годишнина от обявяването на Симитли за град на 29 август

Симитли. Музей „ Симитлия – Древната земя на кукерите “ ще бъде открит във връзка 50-та годишнина от оповестяването на Симитли за град от 18.00 часа на 29 август. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Пирин от Община Симитли. За събитието, което е отдадено на годишнината, е готова богата стратегия. От Общината прецизираха, че откриването на музея е от дълго време премислена концепция – да се съберат маски и костюми на кукери, които са ярка емблема на Симитли и общината. Подбрани маски, костюми и детайли от кукерските обичаи, най-хубавите от всяка кукерска група, ще бъдат показани за музейна експозиция. Идеята е експонатите да бъдат показани на едно място целогодишно, като притежателите ще ги взимат единствено за Сурва и кукерските фестивали през месец януари.
По мотив празника ще се организира и тържествена сесия на Общински съвет – Симитли, по време на която със званието „ Почетен жител “ ще бъдат удостоени Стоян Атанасовски, Борис Бачев, Спас Янчев, Павел Ангелов, инж. Димитър Падежки, Николай Атанасовски и инж. Васил Георгиев. Събитието ще се състои в киносалона на читалище „ Св. Климент Охридски “. Ще бъде открита и галерия под надпис „ 50 години град Симитли “, в която ще бъдат включени картини от пленер-живопис, извършен по този мотив. След края на формалната част ще има и концертна стратегия. В нея присъединяване ще вземат възпитаници от СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, Мъжка фолклорна група „ Изворите “, Мъжка фолклорна група „ Веселие “, отбор „ Пирин “ и поп-фолк изпълнителката Ваня.
Симитли е разгласен за град с декрет 828 от 29 август 1969 година.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР