Симитли. Музей Симитлия – Древната земя на кукерите бе открит

...
Симитли. Музей Симитлия – Древната земя на кукерите бе открит
Коментари Харесай

Благоевград: Музей „Симитлия – Древната земя на кукерите” бе открит в Симитли

Симитли. Музей „ Симитлия – Древната земя на кукерите ” бе открит в Симитли, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Пирин . Поводът е 50-ата годишнина от оповестяването на Симитли за град. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов съобщи, че за никой, който е обвързван с фестивала „ Симитлия – Древната земя на кукерите ” не е загадка, че построяването на музея е по концепция на един мой доста непосредствен другар - президентът на Агенция и Радио „ Фокус ” – Красимир Узунов. „ За страдание той неуместно си отиде от този свят доста млад. Все отново тази година успяхме да осъществяваме концепцията и музея е към този момент факт ”, сподели още Апостолов. Той добави, че за миг той се обитава в дребна зала, само че за в бъдеще има концепция да бъде изместен в по-голямо помоещение. „ Намерението ни е да създадем една хубава, огромна зала, в която да бъде изработен съвременен музей на кукерските костюми и маски. Идеята е всяко едно село да бъде показано в експозицията, в това число и всяка една кукерска група. Иска ни се този музей освен да бъде позициониран в нашия град за непрекъснато, а при интерес да бъде и пътуващ подобен ”, акцентира Апостолов.
От своя страна зам.-кметът на Община Симитли Евгения Георгиева сподели, че в музея са експонирани два кукерски костюма от село Черниче и един от село Полена, както и неповторими маски на кукерите от село Брежани. Освен това могат да бъдат видени дрехи на персонаж, измежду които на поп, младоженци, старци и други.
Музеят „ Симитлия – Древната земя на кукерите ” ще може да бъде обсъждан от жителите и гостите на града в читалище „ Св. Климент Охридски ”.
Преди това се състоя и показване на галерия „ 50 години град Симитли ”. Тържествата във връзка празника ще завършат с богата музикална стратегия.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР