Симитли. Интересното при църквата Св. Архангел Михаил“, която се намира

...
Симитли. Интересното при църквата Св. Архангел Михаил“, която се намира
Коментари Харесай

Иванка Чакалска, кмет на село Крупник: Интересното при църквата „Св. Архангел Михаил“ в селото е, че тя е едновременно куполна, кръстокуполна и корабна

Симитли. Интересното при църквата „ Св. Архангел Михаил “, която се намира в село Крупник, община Симитли, е, че тя е по едно и също време куполна, кръстокуполна и корабна. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин Иванка Чакалска, кмет на село Крупник. По думите ѝ това прави храма неповторим. Чакалска означи, че като цяло обитаемото място има хилядолетна и извънредно богата история, както и забележителности.
„ Освен храма, из покрайнините на село в по-ново време са построени няколко параклиса – „ Св. Троица “, който е в непосредствена непосредственост до руините на остарялата Епископска църква и „ Св. Иван Рилски “, който се намира в най-високата част на крепостта „ Градище “ “, сподели още Чакалска. Тя добави, че на база археологическите изследвания, които са били правени през годините в региона на селото е открито, че през античността там е бил ситуиран един не дребен град, а през ранното средновековие в Крупник се заселват славяни от племето „ Струмници “. „ Те заварват едно относително огромно населено място на което дават името Крупник, което носи и до през днешния ден “, добави Чакалска.
По отношение произхода и смисъла на името, което носи обитаемото място, кметът на Крупник съобщи, че „ круп “ значи нещо огромно – огромна буца сол, а пък наставката „ ник “ значи, че е огромно населено място с цитадела. „ За първи път Крупник влиза в рамките на Първата българска страна при ръководството на хан Крум. След това по времето на Втората българска страна, Крупник продължава да бъде значим освен стратегически, само че и икономически център. Също по този начин Крупник е бил и Епископски център “, разяснява Чакалска.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР