Симитли. 2-годишният Добромир Равначки ще бъде най-малкият участник в групата

...
Симитли. 2-годишният Добромир Равначки ще бъде най-малкият участник в групата
Коментари Харесай

Благоевград: 2-годишният Добромир Равначки ще бъде най-малкият участник в групата на село Крупник за фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Симитли. 2-годишният Добромир Равначки ще бъде най-малкият участник в групата на село Крупник за фестивала „ Симитлия – Древната земя на кукерите “. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин Иванка Чакалска, кмет на селото. По думите ѝ момчето е наследник на един от най-внушителните бабугери в общината Радослав Равначки. „ Най-възрастният участник пък е на към 68-69 години “, уточни още Чакалска. Тя добави, че кукерската група на селото ще бъде формирана от към 250 души.
„ Най-много на брой внушителни кукери, мечки, мечкари, старци и каквито се сетите – поп, дяволче и други, има при нас. Радващо е, че тези вековна традиция се предава от потомство на потомство и всяка година броят на децата нараства. Тоест, с всяка година се усилва броят на децата, искащи да вземат участие в карнавала “, добави кметът на село Крупник. Иванка Чакалска добави, че огромният брой кукери в селото се дължи на това, че обичаят Сурва в Крупник се е появявил преди повече от 100 години под формата на преследване на злите духове. „ По-стар жанр се отбелязвал на 14 януари, само че след промяната на календара стартира да се чества на 1 януари. За този ден всяка година локалните хора се приготвят с доста огромно ентусиазъм и възторг. Те се разделят на четири групи, всяка от които впечатлява с извънредно красиви обичайни кукерски костюми. Важно е да кажем, че те се създават от самите участници. Всяка къща на този ден посреща бабугерите, които влизат да сурвакат домакините, благославяйки ги за здраве, благодат и забавление през новата година. От своя страна те им дават блага под формата на пари, вино, плодове, месо и други “, означи Чакалска.
Тя акцентира, че след 1 януари четирите групи се сплотяват в една обща огромна групировка и стартират да се приготвят за фестивала в Симитли. „ Тази година съм извънредно удовлетворена от представянето на всички групи на 1 януари. Удоволствие бе и за мен, и за цялата аудитория, да гледаме по какъв начин стадионът в селото бе изпълнен с над 60 бабугери, старци, баби, мечки и по този начин нататък. Ще отбележа също, че на 1 януари на стадиона бяхме доста впечатлени от един участник, който е на 53 години и се показа с неповторим кукерски костюм. Това в действителност е доста сложна задача, само че аз се удивлявам на такива хора като него “, разяснява Чакалска. Тя изрази благодарността си към всички участници в кукерския бит за това, че поддържат жив духа на крупничани и трансформират 1 януари в същински празник на селото.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР