Симфоничният оркестър на БНР промени програмата си за предстоящия си

...
Симфоничният оркестър на БНР промени програмата си за предстоящия си
Коментари Харесай

Симфоничният оркестър на БНР свири за Украйна

Симфоничният оркестър на БНР промени програмата си за идния си концерт на 11 март, защото той ще бъде в памет на жертвите от войната в Украйна.

Така оркестърът ще извърши увертюрата " Буря " на Пьотр Илич Чайковски, разгласи диригентът на състава Марк Кадин.

" Трагедията, която се разпростира в този момент в Украйна, донесе немислими човешки жертви и премеждия. Виждаме ужасяващи фрагменти с разрушени градове и села ", споделя Кадин.

В един от тях - дребния украински град Тростянец, е развален монумент от XVIII век - имението на князете Галицини. Там постоянно е отсядал Чайковски и точно там композира първото си симфонично произведение - увертюрата " Буря ". Затова оркестърът ще я изсвири дружно с друго произведение - " Тиха музика ", основано от актуалния украински композитор от Киев Валентин Силвестров.

В първата част на музикалното събитие в зала " България " ще прозвучи " Концерт за цигулка и оркестър " от британския композитор Уилям Уолтън, солист ще бъде Лия Петрова.

С смяната в програмата си радиосимфониците се причисляват към самодейността за концерти за Украйна на Берлинската филхармония, симфоничните оркестри на Берлинското и Френското национално радио, Лондонския филхармоничен оркестър, симфоничния оркестър " Джузепе Верди " в Милано, Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам и други.
ТЕМА преди 21 минути 366 преди 29 минути 477 преди 30 минути 202
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР