Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива празничния си 70-ти

...
Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива празничния си 70-ти
Коментари Харесай

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-ия си концертен сезон с премиера за България и блестящата Анна Цибулева

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива празничния си 70-ти сезон с концерт на 28 септември, петък, от 19.30 ч. в зала „ България “. Премиера за България на Добринка Табакова, Осмата симфония на Дворжак и Втория концерт на Шопен със солист блестящата Анна Цибулева са подготвили Радиосимфониците и основният диригент Марк Кадин.

„ Орфеева комета “ на Добринка Табакова ще бъде изпълнена за първи път в България. Произведението е особено поръчано от Европейския съюз за радио и телевизия във връзка 50-годишнината на Еврорадио. Световната премиера на „ Орфеева комета “, изпълнена от Концертния оркестър на Военновъздушни сили, през 2017 година беше излъчена онлайн по 44 радиа и малките екрани в 36 страни в целия свят. От същата година Добринка Табакова е резидентен композитор на Концертния оркестър на BBC.  Първият ѝ авторски диск „ Струнни пътеки “ печели голям брой оценки, измежду които тези на BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music  Reviews и влиза в топ 3 на Британските ранглисти за класическа музика. През 2013 година Добринка Табакова получава номинация за Грами за най-хубав събирателен албум с класическа музика.

 Анна Цибулева  Добринка Табакова

Солист на откриващия концерт на Радиосимфониците ще бъде блестящата съветска пианистка Анна Цибулева, която ще извърши Концерт №2 от Шопен. Тя е лауреатна интернационалните състезания за пианисти в Италия, Германия, Япония, Англия. За нея Питър Донахю споделя: „ Цибулева  е един от най-хубавите млади музиканти от нейното поколение… има безпогрешно възприятие за дишане и пространство, и инстинкт за агогика във връзка с метода ѝ към звука и фразата “.

Концертът ще приключи с осъществяване на Симфония №8 от Антонин Дворжак. Създадена в най-плодотворния интервал на създателя в Южна Чехия, симфонията е изпълнена за първи път през 1890 година в Прага под диригентството на самия композитор и единствено за няколко месеца проехтява премиерно и по европейските подиуми. Макар да е въодушевена от Чехия, Моравия и Словакия, дълго време симфонията е наричана Английска. Едва в средата на ХХ в. стартират да я назовават Осма и по този начин тя остава в музикалната литература.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „ Драган Цанков “ №4), на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “, както и онлайн в мрежата на  www.ticketsbg.com
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР