Симеон Василев: Под въпрос е съществуването на голямата коалиция в

...
Симеон Василев: Под въпрос е съществуването на голямата коалиция в
Коментари Харесай

Симеон Василев: Под въпрос е съществуването на голямата коалиция в Германия

Симеон Василев: Под въпрос е съществуването на огромната коалиция в Германия
Германският канцлер Ангела Меркел няма да застане още веднъж в ролята на водач на дясноцентристката си партия, съобщи Агенция Франс Прес, отстъпвайки позицията след 18 години водачество на собствен правоприемник след поредицата от районни загуби на гласове.

Националната осведомителна организация ДПА съобщи, че Ангела Меркел възнамерява да остане канцлер, без значение че се отхвърля от лидерска партийна активност.

Резултатите в Хесен демонстрират, че не постоянно положителните стопански резултати са мотив за положително политическо въодушевление. Има доста такива образци. Още Алексис дьо Толквил се е опитал да покаже, че растежът на благосъстоянието от време на време затруднява ръководството. Т.е. колкото по-вече хората вървят по пътя на благоденствието, толкоз повече са недоволни от ситуацията си. Очевидно е, че в съответния случай умората от огромната коалиция (ХДС, ХСС и СДП) в Германия надвива и тази отмалялост би трябвало да се търси в психически проект. Това демонстрираха изборите и в Хесен, и в Бавария. Това демонстрираха и други избори за Ландтаг в разнообразни провинции на Федералната република. Това е съгласно мен главната причина за ниските резултати на ХДС на Ангела Меркел и на съуправляващите социалдемократи. Към тях би трябвало да се прибави несъмнено вътрешните разногласия сред ХДС и ХСС във връзка с бежанците.

В случая Социалдемократическата партия(СДП) стартира да губи най-вече от обаянието си на огромна национална партия, тъй като изпадна до трета, четвърта позиция в районни избори. А това е голям проблем за огромната коалиция.

Очевидно, че настроенията в съуправляващата партия са неприятни след тези тежки загуби. Това е годно и за Християндемократическия съюз, тъй като, когато губиш по 10-11% на избори за Ландаг (регионален парламент б.ред), тогава към този момент свети една предупредителна лампа.

Оттук-нататък, немската политика е пред едно от най-големите си тествания от 2000-та година насам. От една страна е значимо по какъв начин ще се развият нещата в самия ХДС на Ангела Меркел. Тя подава оставка като ръководител на партията, само че не и от канцлерския пост. Тя желае да приключи мандата си до 2021 година Във всеки случай това нейно решение е невиждано за немската политическа традиция. Няма подобен образец. Нито един канцлер не си е разрешавал да „ изпусне “ лидерския пост в партията, която му дава силата като канцлер. Един Хелмут Кол, да вземем за пример, „ канцлерът обединител “, неговата мощ идваше от т.нар „ партийна база “. Същото беше с всички канцлери от времето на Конрад Аденауер до в този момент. С други думи канцлер на Федералната република постоянно е бил ръководител на ръководещата партия. Сега ще се получи нещо за първи път, нещо друго и неразбираемо като бъдеще.
 Меркел се пробва да провежда последователното си отдръпване от властта. Меркел се пробва да провежда последователното си отдръпване от властта. / БГНЕС
Ангела Меркел се пробва да провежда последователното си отдръпване от властта. „ Не съм се родила канцлер и в никакъв случай не съм не запомнила това “, сподели Меркел по време на изказването си. Второ – незабавно откакто Меркел разгласи оставката си от поста ръководител на ХДС в Германия избухна вулкан от спекулации за възможните претенденти. Сред тях са доближената до Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер, Генерален секретар на ХДС. Там е и здравният министър Йенс Шпан. Там е и сегашният ръководител на Бундестага Волфганг Шойбле и така нататък Особено усещане прави Фридрих Мерц, който е един от най-силните консервативни съперници на Меркел. Техният път се преплете още през 2000-та година. От ръководител на парламентарната секта на ХДС/ХСС през 2002 година Фридрих Мерц бе заставен не без помощта на Ангела Меркел последователно да се отдръпна от политиката през 2009 година Сега явно прави сериозна поръчка за завръщане и неговата персона може да успокои по-консервативната част на ХДС. След 2009 година Мерц се отдаде на специалността си на юрист и участва в доста надзорни препоръки на мощни концерни като Axа, DBV-Winterthur Holding, Deutsche Börse AG, IVG Immobilien и в управителните препоръки на BASF и HSBC. Нещо повече той е ръководител на „ Атлантическия мост “, мощна частна организация, основана през 1952 година и която се пробва да развива икономическите и политическите връзки сред Съединени американски щати и Германия. В нея членуват повече от 500 авторитетни персони от стопанската система, политиката и културата. /БГНЕС

------------------------------------------------

Д-р Симеон Василев е журналист-международник, учител във Факултета по публицистика и всеобщи връзки на СУ „ Св. Климент Охридски “, някогашен сътрудник на Българска национална телевизия в Бон и Берлин. Той е лекар по интернационална комуникация- публицистика. Преди дни излезе от щемпел книгата му „ Лидерство и медии “ – едно задълбочено относително проучване на актуалните политически процеси и ролята на личностите в тях. Анализът е написан особено за Агенция БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР