Симеон Сакскобургготски ще присъства на траурната церемония за погребението на

...
Симеон Сакскобургготски ще присъства на траурната церемония за погребението на
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски ще присъства на поклонението на Елизабет Втора

Симеон Сакскобургготски ще участва на траурната гала за погребението на английската кралица Елизабет II на 19 септември, оповестиха пред Dir.bg от секретариата на последния български цар и министър-председател от 2001 до 2005 година

Церемонията ще се организира в Уестминстърското абатство, където са короновани всички английски монарси. Елизабет II ще бъде заровена в мемориалния параклис на татко си, крал Джордж VI, на територията на замъка Уиндзор.

Кралица Елизабет Втора е пета братовчедка на децата на Симеон Сакскобургготски. Макар да е по-малък с 11 години от кралицата, той ѝ се пада " чичо ". Кръвната връзка сред фамилиите датира още отпреди 5 генерации. Нещо повече - княгиня Клементина, майката на цар Фердинанд, е била и близка другарка на английската кралица Виктория, за което свидетелстват непокътнатите и до през днешния ден писма сред двете.

Симеон Сакскобургготски, съпругата му Маргарита и децата й неведнъж са участвали на тържества и събития, проведени от Кралското семейство на Англия. Те бяха измежду коронованите посетители на тържествата във връзка 60 година от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона на 04.05.2011 г.  Бяха поканени на формален обяд, даван от Кралицата в двореца Уиндзор. Обядът с коронованите особи тогава бе едно от множеството събития през годината, с които се отбелязваше Диамантения Юбилей на Елизабет II.

На обяда в " Сент Джордж Хол "  Симеон Сакскобургготски беше на масата с Херцогинята на Глостер, брачна половинка на Херцога на Глостер, братовчед на Кралицата, Принцеса Александра Огилви, внучка на Крал Георги V, принц Ханрик, брачен партньор на Датската кралица.

В Бъкингамския Дворец, Симеон Сакскобургготски присъства на вечерята, давана от Принц Чарлз и Камила, Херцогиня на Корнуол. Заедно с Маргарита той беше и на Военния церемониал, който бе проведен още веднъж в чест на Диамантения Юбилей на Елизабет II.

Двамата участваха и на сватбата на херцог Уилям и Кейт през 2011 година

Тогава в персоналното си приветствие към новото семейство Н.В. Цар Симеон ІІ пожела на младоженците Негово Кралско Височество Принц Уилям и брачната половинка му Катрин да отпразнуват и златна женитба.

Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му Маргарита бяха измежду най-тесния кръг посетители на вечерния банкет, даден и от Принц Чарлз в чест на сватбата на сина му Уилям и Кейт Мидълтън в Уестминстърското абатство. Двамата се врекоха пред 1900 посетители, поканени на ритуала. Венчавката бе осъществена от архиепископа на Кентърбъри - нравствен глава на Англиканската черква.

На 14 ноември 2008 г. двамата бяха измежду формалните посетители във връзка 60-годишния празник на престолонаследника на английската корона принц Чарлз. Тържествата се състояха в Лондон. Присъстваха кралските двойки и членове на монархическите фамилии от цяла Европа и арабския свят.

Симеон подари тогава на рожденика икона на Св. Георги, изографисана от българския художник Станимир Желев. На брачната половинка на юбиляра - Камила Паркър Боулс, бяха поднесени копринени шалове с обичайната бродерия, както и достоверни плетени покривки. Симеон и Маргарита участваха на формалната вечеря на рожденика, дадена в стеснен кръг, на благотворителния концерт в негова чест, както и на празненството с политическия и културен хайлайф на Англия.

От секретариата на Симеон Сакскобургготски припомниха още от срещите с английската кралска фамилия:

 Снимка: Кинг Симеон

През март 2003 година принц Чарлз посети България и гостува на Царя в кабинета му в Министерския съвет.

На 14.11.2018 година - Цар Симеон и Царица Маргарита бяха на тридневно посещаване в Лондон по покана на принц Чарлз, който на 14 ноември 2018 година навърши 70 години.

В рамките на визитата Техни Величества участваха на формалната вечеря, която Нейно Величество Кралица Елизабет II даде в Бъкингамския замък за рождения ден на сина си.

На вечерята участва Британско Кралско семейство, дружно с към 350 посетители, измежду които другари на Принца и кралски особи от целия свят.

Съгласно разпоредбите на британския протокол, Царят беше на масата на Принц Чарлз, вдясно от Кралица Елизабет.

След кончината на Крал Михай Румънски, Цар Симеон ІІ по старшинство на възкачване на престола, е най-дълго служилият монарх.

На 10.04.2022 година княз Кирил Преславски участва на службата в памет на принц Филип. 

Съпругът на Кралица Елизабет II умря на 9 април 2021 година Поради наложените противоепидемични ограничения, на погребението му участваха единствено членовете на кралското семейство. По мотив 1 година от кончината му Кралица Елизабет II провежда работа в Уестминстърското абатство в памет на нейния починал брачен партньор.

Техни Величества не съумяха да участват и българското царско семейство беше показано от Княз Кирил Преславски, който от дълги години живее и работи в Лондон.

Катедралният храм е мястото, в което през 1947 година Кралицата подписва брак с принц Филип, а 6 години по-късно е коронована като идващия монарх на Англия след гибелта на своя татко.

На службата участваха членовете на кралското семейство, представители на кралските фамилии на Белгия, Нидерландия, Испания, Монако, Люксембург, Румъния, Йордания, Бахрейн, както и представители на политическия хайлайф във Англия.

На 29.04.2011 царското семейство участва на приема на лейди Елизабет Шакърли в Лондон,  проведен по специфичната поръка на Н.В. Кралица Елизабет ІІ за задграничните посетители на сватбата на Негово Кралско Височество Принц Уилям и госпожица Катрин Мидълтън.

На масата по време на формалната вечеря Българското царско семейство бе в компанията на Н.В. Кралица Елизабет ІІ, Кралицата на Испания София, брачната половинка на Краля на Мароко - Принцеса Лала Салма, Кралицата на Норвегия Соня, холанският Престолонаследник Вилем-Александър, както и Принц Карим ал Хюсеини - Ага Хан, една от дъщерите на Краля на Тайланд - принцеса Маха Чакри Сириндхорн, и Кралят на Тонга Джордж.

Приемът, на който бяха поканени 160 посетители, се състоя на 28 април в хотел " Мандарин " - една от забележителностите на Лондон.

Лейди Елизабет Шакърли е братовчедка на Н.В. Кралица Елизабет ІІ, щерка е на Виконт Томас Ансън и датската принцеса Анна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР