Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да

...
Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски връща "Врана", но взима над 1 млн. лв.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок би трябвало да върнат двореца " Врана ", парка край него и целия комплекс от здания на страната, само че откакто получат 1 323 495 лева за ремонтите и реставрацията им.

Това реши арбитър Петя Алексиева от Софийски градски съд. Становището ѝ бе предстоящо, само че то към момента не е дефинитивно и може да бъде обжалвано, написа в. " 24 часа ".

Освен против някогашния министър председател и сестра му делото се водеше и против петимата им братовчеди, деца на вуйна им княгиня Надежда. Те обаче не са наказани, защото при започване на делото през 2011 година признаха за притежател страната.

Комплексът " Врана " се намира в покрайнините на София.Реституиран е през 2001 година със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Тогава царските наследници подаряват на Столичната община парка, като си резервират собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. През 2013 година Столичната община отворя парка за гости в събота и неделя.

Дворцовият комплекс се състои от централна постройка от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къщи и други Площта на парка е 992 дка.

Освен за собствеността страната претендира и за над 6,9 млн. лева обезщетение за 10-годишно непозволено прилагане на парцела дружно с лихвите, които надвишават 1,5 млн. лева

Съдът обаче отхвърля тези искове като недоказани.

Аргументът - парцелът е монумент на културата, не може да се отдава чартърен и по тази причина действителният притежател не може да претендира пропуснати изгоди.

Това е 5-ото от 6 каузи за парцелите на Симеон Сакскобургготски, което страната печели. Както и по другите " царски " каузи, арбитър Алексиева приема, че " Врана " не е бил персонална благосъстоятелност на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. Това значи, че парцелите не са били персонална благосъстоятелност на царете, а на страната.

Спорът по това дело, което на първа инстанция завърши за 7 година, се състоеше в това дали Интендантството е държавна институция. Според бранители на Симеон то е органът, посредством който царското семейство е взело участие в гражданския оборот.

" Заради неприкосновеността на личността на монарха той няма по какъв начин наедно с другите хора да подписва контракти. И британската кралица не взе участие персонално в гражданския оборот, а го прави посредством Интендантството ", изясняват адвокати.

По време на делото бранителите на някогашния министър председател и сестра му оповестиха, че подобренията в остарелия замък във Врана ( ловната хижа) и новата постройка са за общо 1 445 000 лева Вещо лице обаче ги пресмята на 1 323 495 лева

Съдът се съгласява със заключенията на други експертизи, че мазилките и присъщите елементи по фасадите на остарелия замък са реставрирани. За новия замък, който е издигнат сред 1909 и 1912 година, съдът също регистрира подобренията.

Освен делото " Врана " в интерес на страната са решени и разногласията за дворците " Ситняково ", " Саръгьол ", " Царска Бистрица " и стопанството " Врана ", което се простира на 1414 дка на към километър от двореца и парка. Решенията за " Ситняково " и " Саръгьол " са и дефинитивни. И по тези каузи основна роля за триумфа на страната изиграва документите за Интендантството към цивилната листа на Негово Величество царя.

Засега делото за 16 500 дка рилски гори към момента не е завършило на първа инстанция в Софийския областен съд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР