Симеон НИКОЛОВОт репликата на уважаван български експерт от Демократична България

...
Симеон НИКОЛОВОт репликата на уважаван български експерт от Демократична България
Коментари Харесай

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

Симеон НИКОЛОВ
От репликата на почитан български специалист от " Демократична България " за " триумфи " на Украйна в електрониката, реализирани през 2014 година, до изказванията на Кондолиза Райс (бивш държавен секретар на САЩ) и Робърт Гейтс (бивш началник на Пентагона) за съвсем цялостна взаимозависимост на Киев от икономическа и военна помощ и премълчаваните обстоятелства за украинските политици и грешките на Европейски Съюз в интервала от 2014 година до през днешния ден, се обрисува заплахата да изпаднем в тоналността на присъщите за военно време тотална агитация и замяна на истината. А не това би трябвало да предопределя претекстовете ни за нужната помощ за следвоенно възобновяване на страната.
Няма подозрение, че войната нанася и ще продължи да нанася още дълго и стопански вреди върху Украйна. Но освен по повод равнището на икономическото развиване на страната преди войната, а и по отношение на равнището на демокрацията в нея  срещаме странни избрания от рода на " процъфтяваща народна власт ", " отбрана на европейските полезности " и други Впрочем, в класацията на страните в света по положението на демокрацията в тях, оповестена през февруари 2022 година, Украйна е сложена в Трета група страни с " хибридни режими " и оценката за равнището на народна власт в нея е 5 точки по десетобалната система. За съпоставяне, нашата страна е във Втора група страни с " непълна демокрация4 с 6 до 7 точки.
По време на ръководството на либерално-консервативния блок на Петро Порошенко, неолибералния Народен фронт на Яценюк и крайнодясната Радикална партия се ускори  икономическият крах на Украйна. Насоките на МВФ доводеха до заледяване на пенсиите, понижаване дотациите за цената на газа, освобождение плодородните украински земи за приватизация. Международните корпорации печелеха, а локалните олигарси се опитваха да парцелират своите ползи. След асоциирането на Украйна с Европейски Съюз през 2016 година настъпи трагична деиндустриализация на страната. Износът от стомано-преработвателната индустрия спадна от 21,2 милиарда щатски $ на 12,7 милиарда щатски $. Уволнени учени от оръжейните фабрики продадоха знанията си на севернокорейски субекти, което даде вероятност за голямо увеличение на опциите на ракетния боеприпас на Северна Корея. Олигарси и прекупвачи продадоха руско въоръжение за над 32 милиарда $, достигнало до съмнителни воюващи сили по света, за което трябваше да си спомним, когато бяхме помолени да им доставим своето, с цел да се защитят от съветско военно навлизане. Още преди войната Украйна беше една от най-корумпираните страни в Европа, факт, който евентуално се е влошил по време на войната. Неслучайно в Конгреса на Съединени американски щати желаеха надзор над това къде отиват доставяните оръжия.
Доставяните от Запада оръжия помогнаха за доунищожаването на страната. Финансовата поддръжка за съвсем банкрутиралата страна надали ще може да покрие финансовите потребности. Европейски Съюз даде обещание 1,5 милиарда евро на месец през 2023 година, само че украинското държавно управление изиска 5-9 милиарда евро на месец. Истинската смяна към мир е обвързвана с смяна на мисленето: Нито единствено оръжия, нито анексирането на непознати територииии могат да донесат мир. Светът не принадлежи единствено на Запада и Съединени американски щати няма да бъдат единствената международна мощ. Разширяването на НАТО не може да способства за повече непоклатимост в Европа.
Изследователят Дейвид Ноак е доста прав, отбелязвайки, че когато политиците в Западна Европа споделят, че Украйна се бори за " нашите полезности ", те в действителност нямат поради представителна народна власт - те имат поради едвам овладян неолиберализъм, който де факто е сринал Украйна в социално-икономическо отношение.
Няма подозрение, че след войната ще би трябвало надълбоко да се бръкнем за помощи за един прилежащ, славянски, измъчен народ. Но аргументите за икономическия срив се коренят в годините надалеч преди 24 февруари 2022 година и за тях има също съответни виновници, както и за започване на самата война. Само обективният взор над протичащите процеси разрешава безапелационното аргументиране на бъдещи държавнически решения.

www.expert-bdd.com

Със съкращения
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР