Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания коментира в студиото

...
Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания коментира в студиото
Коментари Харесай

Симеон Николов: Инвазията на Турция може да разпали нов етап от войната в Сирия

Симеон Николов от Центъра за стратегически проучвания разяснява в студиото на " Още от деня ", че аргументите, които накараха турският президент Ердоган да предприеме атака в Северна Сирия, включват желанието му да ускори позициите си в страната за сметка на Сирийските демократични сили, както и несъгласието му с построената демократична система в самостоятелния кюрдски регион Рожава. Той предвижда, че споровете в Сирия може да се засилят.

Според Николов нашествието на Турция в Северна Сирия ще разпали нов стадий от войната в Сирия на няколко фронта.
" Ислямска страна нанесе първите си удари преди няколко дни в някогашната нейна столица Рака. Кюрдски партизани започнаха офанзиви в Африн - провинцията, която беше превзета от Турция при втората интервенция, наречена " Маслинова клонка ". Очертават се още конфликти евентуално сред сирийски и турски сили, в случай че Турция стигне прекомерно надалеч отвън границите на оповестената към този момент зона - извод, който може да се направи от днешното заявление на сирийското държавно управление, че ще отбрани целостта на страната си. Четвърти вектор на тези конфликти - Иран, който надали ще остави нещата по този начин, когато турските войски стигнат до иракската граница, където Иран претендира, че има въздействие ", изясни той.
Николов дефинира дейностите на Ердоган като предизвестени, защото той от дълго време е декларирал претенциите си за основаване на зона за сигурност. Той слага под подозрение обаче формалните причини на турската страна.
" Член 51 (от Устава на ООН) допуска, че има военна заплаха за страната. А няма военна инвазия на територията на Турция. Втора, там е казано, че страната има такова право да се отбрани, в случай че Съветът за сигурност (на ООН) не се е намесил. Заседанието на Съвета за сигурност беше през днешния ден, нашествието се случи на 9-ти в 16:00. Турция всъщност нарушава Член 51 ", аргументира се Николов.
Относно аргументите, той разяснява, че Турция има потребност да ускори позициите си в Сирия. Като различен претекст той уточни, че изтласкването на кюрдите ще понижи въздействието на Сирийските демократични сили, които са направлявали към 1/3 от територията на страната.
" Сериозната причина е, че Турция желае да изкорени този неповторим либерален модел, който кюрдите построиха в Рожава - името на трите кюрдски района в Северна Сирия - с тъждество на религиите, тъждество сред етносите в градските и селските препоръки ", добави още той.
Обвързването от страна на Ердоган на Отряди за национална отбрана, които с поддръжката на Съединените щати се сражаваха против Ислямска страна, с Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) съгласно Николов е рухнало, което в допълнение е усложнило вътрешнополитическата обстановка за президента на Турция.

Той разяснява още, че не може изрично да се каже, че Съединените щати са изоставили съдружниците си, защото като се изключи че не са се изтеглили изцяло от Сирия, тежките оръжия, които са били доставени на кюрдите, са останали при тях:
" В американската база в южната пустиня на Сирия остават американски военни. Това е военна база, която приготвяше сирийските бунтовници. По-важно е, че тя играе доста огромна стратегическа роля, тъй като пази автомагистралата, която върви от Иран, Ирак, Сирия и стига до Ливан. "
Николов предвижда, че в случай че нещата в Сирия се изострят, не е изключено Съединени американски щати да се намеси военно, изключително в случай че Турция не съблюдава предизвестие да пази цивилните жители.

Отношенията сред Съединени американски щати и Турция той дефинира като такива " на нулево ниво ".
" Европа реагира вярно, съдейки по проекто-резолюцията, която беше импортирана през днешния ден ", разяснява Николов.
Заплахата на Ердоган да пусне бежанците, които сега са в Турция, към Европа Симеон Николов дефинира като " преекспонирана ".
" Натиск към границата ни може да има не в границите на сегашната интервенция, само че в случай че нещата се разраснат ", добави още той.
Позицията на България дефинира като внимателна:

" Европа заема надалеч по-остра позиция, тъй като се опира на демократичните полезности, които счита, че би трябвало да пази. Ние слагаме акцент единствено върху това - " нашите връзки са положителни, надяваме се Ердоган да не допусне бежански поток "

Целия коментар гледайте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР