Симеон ДянковНапоследък често ме питат как може да се намали

...
Симеон ДянковНапоследък често ме питат как може да се намали
Коментари Харесай

Четири политики за намаляване на инфлацията – за сега правителството получава двойка, тройка и двойка


Симеон Дянков

Напоследък постоянно ме питат по какъв начин може да се понижи инфлацията в България, която е към този момент несъмнено над 15 % на годишна основа. Лесен метод няма, тъй като сме в положение на валутен ръб и нито паричната политика, нито политики за усилване на лв. по отношение на еврото зависят от държавното управление или Българска народна банка.

Има обаче някои способи най-малко да се понижи инфлацията за идната година. Иначе с три следващи години висока инфлация работещите небогати в България ще се усилят доста. Също по този начин и групата на обществено слабите.

1. Правителството да понижи бюрокрацията и да форсира издаването на позволения за градеж и включване към мрежата на водни, слънчеви и вятърни енергийни планове. Само по този начин ще се понижи натиска от увеличаващите се цени на електрическата енергия.

2. Да се окаже забележителна и всякаква помощ на Украйна. Войната там подклажда така и така високата инфлация в храните, в силата и в ред други браншове които зависят от импорт на първични материали или междинни артикули. Нейното привършване ще помогне за усмиряване на цените в Европа.

3. Да се ускори конурентността на нашите артикули в пазари търгуващи с долари. От това ще се ускори лв. по отношение на $, а от там ще се понижи “вносната” инфлация. Пример за такава икономическа политика е експорт на сила към Турция или други страни отвън еврозоната.

4. Да се подкрепят украинските бежанци с намиране на краткотрайна работа. Дори дребна част от тях да останат в България, този приток на нова работна мощ ще усили конкурентоспособността на българската стопанска система. (Да се надяваме, че в скоро време войната ще свърши и множеството украински фамилии ще могат да се върнат по домовете си).

По тези четири политики държавното управление на този стадий получава двойка, двойка, тройка и двойка. Да станем отличници.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР