Симбиозата между култура и икономика е факт. Икономическата полза от

...
Симбиозата между култура и икономика е факт. Икономическата полза от
Коментари Харесай

A to JazZ - симбиоза между култура и икономика, поставяща ни гордо на картата на Европа

Симбиозата сред просвета и стопанска система е реалност. Икономическата изгода от “А to JazZ ” фестивалът за 2023г. е 1,6 млн. лева, а уникалността на културното прекарване е измежду главната причина за посещаване на жителите ”. Това стана ясно от особено квалифицирано социологическо изследване на “Алфа Рисърч ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.


“Културата съществува с помощта на нас. Всяка опция за приноса на културата в стопанската система на града е значимо. Ако продължи фестивалът по този начин да се развива, България няма потребност да се срами измежду по-развитите страни. Ние стоим добре на картата на Европа, а това би движило лентата все по-нагоре ”, Това съобщи Боряна Димитрова, шеф на “Алфа Рисърч ”.

Агенцията показа проучване, показващо икономическия резултат на джаз фестивала “A to JazZ ”, който радва София към този момент 12 години подред. Проучването е направено измежду 2 000 души от 60 000-те гости на фестивала през 2023г.


Боряна Димитрова изясни, че 94% от посетителите на джаз фестивала са поданици на столицата, а 6% идват от други обитаеми места, в това число и чужбина. “Основна причина за тяхното посещаване е A to JazZ Festival, идват особено поради културното събитие ”, сподели още Димитрова. Тя разяснява, че 39% от интервюираните са посетили най-малко 4 издания на джаз фестивала и това е нейната лоялна аудитория. “Ти идваш поради удовлетвореността от фестивала и поради тази задоволеност ставаш неин непрекъснат клиент ”, разяснява шефът на “Алфа Рисърч ”. Социологическото изследване демонстрира, че високата културна стойност на събитието е нещото, което посетителите харесват най-вече в “А to JazZ ” фестивала. “Всички детайли, които има един фестивал, уникалността на културното прекарване, стартира от ден на ден да участва при оценките за преживяванията на хората след визитата на “А to JazZ ” фестивала ”, разяснява Боряна Димитрова.

Тя изясни, че 253 467 лева са общите разноски за пътешестване до фестивала, а 2 272 949 лева са общите разноски на посетителите на “А to JazZ ” за 2023г.


“Икономическата изгода от “А to JazZ ” е 1,6 млн. лева Културата съществува с помощта на нас. Всяка опция за приноса на културата в стопанската система на града е значимо. Ако продължи фестивала по този начин да се развива, България няма потребност да се срами измежду по-развитите страни. Ние стоим добре на картата на Европа, а това би движило лентата все по-нагоре ”, разясни още тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР