Силвия Великова върната в ефирИ.д. шефът на “Хоризонт подаде оставка

...
Силвия Великова върната в ефирИ.д. шефът на “Хоризонт подаде оставка
Коментари Харесай

Само от две места, и то в София, може да бъде спряна цялата мрежа на “Хоризонт”

Силвия Великова върната в ефир

И.д. шефът на “Хоризонт ” подаде оставка единствено след ден на поста

ДАНС, Съветът за електронни медии и Комисията за контролиране на известията (КРС) ревизират по едно и също време за какво “Хоризонт ” спря да излъчва в ефира през вчерашния ден от 6 до 11 ч. Проверката е разпоредена от основния прокурор Сотир Цацаров, откакто получава информация от ДАНС за основаната по този метод заплаха за застрашаване на националната сигурност.

След като Силвия Великова бе свалена от ефира на 12 септември, се случват няколко неща - БНР стартира да пуска в ефира си “Лет ит би ” на “Бийтълс ” (през годините трансформирала се в знак на свободата на словото и на митинга в националното радио), в 21,16 ч на уеб страницата си БНР разгласи идна профилактика на “Хоризонт ” от 6 до 11 ч на 13 септември - поясът на “Преди обед ”, и през вчерашния ден в действителност радиото замлъкна. Излъчваше единствено онлайн.

На процедура това е изключителна обстановка, която може да се случи единствено по време на война или естествено злополучие. БНР е стратегически обект за националната сигурност и при потребност е длъжно да уведомява и предизвестява популацията при бедствия, повреди и рецесии. Данъкоплатците заплащат, с цел да имат сигурност, да знаят какво се случва в страната.

Само от две точки, които са в София, може да бъде спряна цялата мрежа на БНР - от самото радио (нарича се “изход радио ”) и от телевизионната кула на бул. “Драган Цанков ”, изясни пред “24 часа ” Валерий Тодоров, някогашен общоприет шеф на БНР. По думите му това не може да стане без експлицитното единодушие на генералния шеф на публичното радио. Ако то липсва, прекъсването може да се схване като бойкот или тероризъм. Впрочем радиото е замлъквало един път по време на рецесията през 2000 година

Частната компания НУРТС прави профилактика на предавателите по годишен проект. Тя уведомява БНР най-малко месец по-рано, като показва предавателя, честотите му, часа и деня. Ако радиото би трябвало да отразява да вземем за пример основно събитие в този ден, то може да промени датата. След като НУРТС и БНР се схванат, уведомяват КРС, която удостоверява и от своя страна уведомява Съвет за електронни медии, изясни Тодоров.

При екстрени условия - повреда да вземем за пример, НУРТС афишира периоди, в които ще извърши ремонта, а радиото ги оповестява на слушателите си в ефира. Но даже и при повреда не стопира цялата мрежа на радиото, защото съвсем всички предаватели имат спешно зареждане. Още повече че над 96 от предавателите на БНР са нови, заменени са при ръководството на Тодоров. “Хоризонт ” се излъчва по 58 предавателя УКВ.

От БНР обясниха прекъсването освен с профилактика, само че и с механически проблеми. През август да вземем за пример “Хоризонт ” стопира 3 пъти по 5 часа, а “Радио София ” не излъчвало цяла седмица в ефира, било единствено онлайн.

Проверката за тоталното прекъсване на “Хоризонт ” за 5 часа през вчерашния ден е под директното управление на зам. основния прокурор Иван Гешев. Трите институции имат три дни да я създадат.

Борисов: Поисках шефът на

БНР да оправи безобразията

с Великова

Иначе щях да помоля ГЕРБ да му

желае оставката, изясни министър председателят

“Щом научих за свалянето на Силвия Великова, ѝ се обадих персонално. Познавам я от над 20 години. Чух за тази нелепост, която са сътворили. Аз не познавам шефа на БНР и в никакъв случай не съм го виждал, в случай че някъде инцидентно не е заставал до мен. Помолих да му предадат въпреки всичко да оправи това безсрамие, другояче ще ида в Народното събрание и ще помоля парламентарната ни група да му изиска оставката. ” С тези думи министър председателят Бойко Борисов отбрани Силвия Великова, отстранена от радиоефира ден преди този момент. Направи го пред публицисти в Русе през вчерашния ден.

Малко преди думите му обаче радиоскандалът получи нов поврат. Великова още веднъж е водеща на “Преди обед ” и ще отразява правосъдния сектор, а краткотрайният началник на стратегия “Хоризонт ” Николай Кръстев подаде оставка.

Новите промени в БНР се случиха стремително, часове откакто управлението смъкна от ефира известната радиожурналистка в четвъртък, 12 септември, както и шефа на “Хоризонт ” Ивайло Савов заради пенсиониране и избра Кръстев за негов краткотраен заместител.

Facebook пламна от мнения в отбрана на Великова, а публицисти от разнообразни медии се събраха през вчерашния ден сутринта пред постройката на БНР. Впрочем сред тях беше и Христо Иванов от “Да, България ”.

Още предната вечер обаче генералният шеф на БНР Светослав Костов персонално е позвънил на Великова и я е уведомил, че е върната в правосъдния сектор, само че ще има и втори човек, който да обезпечава плурализма в него. А от идната седмица още веднъж ще води утринния блок. За това тя описа в профила си във фейсбук.

Вчера сутринта краткотрайният началник на “Хоризонт ” Николай Кръстев, който е и основен редактор на програмата, пое персонално виновността за отстраняването на Великова. Обясни го с дребния си мениджърски опит. Затова подава оставка от новия пост с молба до Управителния съвет на БНР. В нея написа: “Не бих желал с моето деяние да бъда проблем за репутацията на стратегия “Хоризонт ” и на БНР. ” Въпреки оставката си на процедура Кръстев продължава да извършва длъжността, защото УС на БНР още не я е приел. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР