Силвия Великова, журналист БНР, Преди всички, студио, програма Хоризонт, радио

...
Силвия Великова, журналист БНР, Преди всички, студио, програма Хоризонт, радио
Коментари Харесай

Директорът на "Радио София" Светослав Костов поема управлението на БНР

Силвия Великова, публицист БНР, Преди всички, студио, стратегия Хоризонт, радио

© Цветелина Белутова На днешното си съвещание Съветът за електронни медии (СЕМ) избра общоприет шеф на Българското национално радио (БНР) още по време на първото гласоподаване. Той е Светослав Костов, шеф на софийската стратегия на БНР - " Радио София ".

Основният му съперник беше някогашния директгор на " Радио София " Митко Димитров. За кандидатурата на Костов гласоподаваха трима от членовете на Съвет за електронни медии - ръководителят на регулатора София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, препоръчана от Български либерален център на Христо Ковачки). Останалите двама - Иво Атанасов (парламентарна квота БСП) и Ивелина Димитрова (от квотата на президента Румен Радев), поддържаха концепцията на Димитров.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На финала на съвещанието на медийния регулатор София Владимирова сподели, че за публичното радио най-важно е да има непоклатимост, почитание и независимост. " Днешният избор е споделен риск сред Съвет за електронни медии и новият общоприет шеф ", уточни тя

Пред " Капитал " новият общоприет шеф на БНР Светослав Костов разяснява, че в къси периоди ще бъде подготвен да предложи състава на управителния съвет и се надява до две седмици той да бъде утвърден и да стартират да работят. Мандатът на остарелия директорски съвет, който работи с досегашния общоприет шеф Александър Велев, изтича на 8-и юли.

Костов добави, че има доста хрумвания в концепциите на неговите съперници - Митко Димитров, Валерий Тодоров, Александър Велев и Даниела Манолова, които харесва, и възнамерява да се срещне с тях, с цел да обсъдят дали биха могли да работят дружно.

Кой е новият шеф
Светослав Костов

[БНР]
Светослав Костов е магистър по " Български език и френски език " от Пловдивски университет " Паисий Хилендарски ", има специализация по публицистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподава " Радиожурналистика " и " Спортен коментар " в Националната спортна академия " В. Левски ".

Професионалната кариера на Костов стартира като кореспондент във в. " Пловдивски вести " през 1995 година В радио " Веселина " (Пловдив) управлява екип " Спорт ". От 1998 година работи в системата на БНР – първо в Радио Пловдив, след това в стратегия " Хоризонт " – кореспондент, редактор вести, коментатор, водещ на настоящи и на развлекателни излъчвания все във спортната редакция. Бил е водещ на предаването " Хора, пътища, коли " и " Спорт и музика ". Бил е продуцент на " Актуални излъчвания и спорт " в Програма " Хоризонт ". През последните 3 години е шеф на " Радио София ". Зае позицията в мандата на досегашния общоприет шеф Александър Велев. На състезанието за общоприет шеф на радиото се явява за повторно.

Акцентите от концепцията

Основните акценти в концепцията на Светослав Костов са привличане на младата публика, административна, публицистична и креативна промяна, основаване на районна радиостанция във Велико Търново и на радиоомбудсман, който ще взема решение публични проблеми от друг темперамент, свързани с администрацията и институциите.

Все отново в концепцията си Костов говореше не толкоз за промени, що се касае за " оцеляване " на БНР. " Ако хората в БНР си мислят, че радиото има още доста огромно бъдеще като медия, може би ще ви се стори извънредно, само че аз виждам края на радиото сред 7 и 10 години като аналогово радио. Защото просто поколението, което идва, няма да слуша радио ", сподели той. Той сподели, че има вяра на хората в радиото, които са " задоволително съответни на изменящата се медийна среда, работещите в радиото имам поради, с цел да можем да седнем и да водим един разговор да реализираме баланс. Защото и те ще бъдат удовлетворени от това, което ще се получи, освен като финанси, само че и като артикул ", съобщи Светослав Костов.

Светослав Костов има желание за три месеца да възвърне радио " България ", като подкаст - сега то съществува единствено като уебсайт. Той има вяра, че може да го трансформира и в част от европейски мултимедиен план, с цел да се бори с хибридната война.

Според Костов е нужна оптимизация в БНР, където сега работят малко над 1300 души. По информация на претендента множеството от тях са на възраст над междинната.

Пълният текст на концепцията му може да прочетете на уеб страницата на Съвет за електронни медии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР