Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в

...
Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в
Коментари Харесай

Новото българско кино идва на 24-тия София Филм Фест

Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в основните функции в режисьорския дебют на Бо Калинов „ Пепел върху слънцето “ . Филмът е основан по книгата на доктор Златимир Коларов „ Illusio Magna ”, основана на същински случай от преди 50 години. Сценаристи са Златимир Коларов, Александър Калинов, Богомил Калинов, Калин Калинов.
Историята наблюдава доктор Стефанов (Юлиян Вергов), упрекнат в лекарска неточност, която води до гибелта на пациент и… до голям медиен скандал. В същото време здравето на лекаря се утежнява и той би трябвало да бъде приет в болница. В хода на журналистическото си следствие, героинята на Силвия Петкова се пробва да сглоби частите от живота и професионалната процедура на доктор Стефанов. Тя търси истината сред двете гледни точки – тази на лекаря и на дъщерята на пациента.
„ За мен е огромно предизвикателство да вляза в ролята на проверяваща кореспондентка “, - сподели пред медиите при започване на фотосите на кино лентата Силвия Петкова. „ Много се спекулира с тази специалност и за жалост не всеки път можеш да се довериш на всеки, който я практикува. Затова за мен е значимо да изградя облика надалеч от визията за жълтите публицисти. “
„ Историята е разказана просто и налично – на равнище текст е извънредно въздействаща ”, е коментарът на Юлиан Вергов. В звездния актьорски състав на кино лентата влизат още Анастасия Лютова, Ники Илиев, Ирини Жамбонас, Ники Станоев, Павел Поппандов и други
Бо Калинов има бакалавърска степен по кино и телевизионна постановка в Нов български университет и сега завършва магистърска стратегия в Университета в Бирмингам, Англия. Той е режисьор на няколко късометражни кино лентата, показани на фестивали като „ Златна роза “ 2012, „ В двореца “ Балчик 2012 и „ Ранно пиле “ 2012. През 2011 година е отличен като „ Студент на годината “ в категория „ Изкуства “.
* * *
„ Дани. Легенда. Бог “ („ Danny. Legend. God. “) e пълнометражният дебют на самостоятелния продуцент, режисьор и сценарист Явор Петков. Главната роля в него извършва Димо Алексиев („ Откраднат живот “), който влиза в облика на Дани - предприемач и общински консултант, съгласил се да взе участие в епизод от британска документална поредност за пране на пари. Още в първия снимачен ден той афишира журналистическия екип, че действително ще снимат пълнометражен филм, в който той ще бъде основен воин, сценарист, режисьор и продуцент.
Димо Алексиев построява облика на високомерен, праволинеен и недостижим представител на икономическия и политическия хайлайф. Под крилото на неговия воин пораства и усвоява маниерите му кръщелника, който един ден ще надмине учителя си. Ежедневният безпорядък и небрежната експанзия на Дани принуждават репортерката да напусне плана, само че операторът убеждава звукаря да останат и да довършат работата. Неочаквани и срамни провали на два фронта стимулират Дани да даде всичко от себе си, с цел да потвърди на света за какво е „ Дани. Легенда. Бог. “
Филмът черпи ентусиазъм от паметната белгийска черна комедия „ Man Bites Dog “ (C`est arrivé près de chez vous). Сценарист, режисьор и продуцент на своя дебютен филм, Явор Петков е роден в Казанлък през 1987 година в семейство на художници. Завършва в Бремен, Германия, и от 2010 година живее в Лондон, където основава продуцентската компания „ Шипка ”. „ Дани. Легенда. Бог “ е неговият пълнометражен дебют, като преди този момент той снима два късометражни кино лентата „ Amber “ (2014) и „ Green Man “ (2014).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР