Силвия Георгиева е завършила Софийския университет Свети Климент Охридски със

...
Силвия Георгиева е завършила Софийския университет Свети Климент Охридски със
Коментари Харесай

НСОРБ: От всеки 100 лв. данъци едва 4 лв. постъпват в общините

Силвия Георгиева е приключила Софийския университет " Свети Климент Охридски " със специалности " Политически науки " и " Европейска обществена администрация ", с профил " Местна власт и ръководство ". Тя има следдипломна подготовка " Лидерство и локална народна власт " от Централноевропейския университет в Будапеща, както и специализации по ръководство на планове с европейско финансиране от България, Белгия и Гърция. Георгиева има над 15 годишен опит в локалното самоуправление - като общински консултант в мандат 2003 - 2017 и шеф на НСОРБ - Актив ЕООД (консултантска компания на НСОРБ) от основаването й през 2006 година до момента. Притежава и петгодишен опит в ръководство на неправителствена организация като изпълнителен шеф на Фондация " Свиленград 2000 ", тя е на 43 години, омъжена, с едно дете.
От началото на 2018 година е изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ)
Г-жо Георгиева, спечелихте състезанието за изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България. Някои считат, че това е Неправителствени организации със силата на институция. Споделяте ли това мнение?
Националното съдружие на общините е най-голямата и най-авторитетна неправителствена организация в България. За миналите 20 години тя се утвърди като националният глас на локалната власт, който пази нейните общи ползи и работи за поддръжка, разпространение и развиване на локалното самоуправление и локалната народна власт. Това постигнахме с помощта на мощната поддръжка на нашите европейски сътрудници и на уменията и волята ни да приспособяваме и гъвкаво да прилагаме всяка добра концепция и процедура.
Макар и ръководена от политически фигури, от самото си основаване НСОРБ е надпартийна организация, която работи от името на общините, с цел да подсигурява, че локалното самоуправление има мощен и благонадежден глас пред централната власт.
Това, както и доверието на общините, на централната власт и на бизнеса, й дават силата на институция, с която всички са преценяват.
Труден ли беше състезанието, конкуренцията?
Позицията Изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България е съществено предизвикателство. Затова и състезанието за нея е сложен, изискванията и процедурата са избрани в Устава на Сдружението. За да бъде определен претендентът, би трябвало да приготви стратегия за ръководство и да премине през изявление. Представянето му на тези два стадия би трябвало да завоюва доверието на две трети от членовете на УС. Освен това има високи условия за професионален стаж и опит в локалното самоуправление. Конкуренцията беше сериозна, по тази причина одобрявам като огромна отговорност и доверие, че точно аз бях определена да заема тази позиция.
Какъв бе претекстът ви да се явите за тази нелека позиция?
Мотивация да вземам участие в този конкурс ми дава над 20-годишната ми академична и професионална реализация в локалното самоуправление. Професионалният ми опит включва ръководство на локална неправителствена организация, директно присъединяване в локалната власт като общински консултант и ръководство на комерсиалното сдружение на НСОРБ, предоставящо консултантски услуги за общините. В допълнение, академичната ми специализация и от двете магистърски степени, които съм приключила, е обвързвана с проучване на локалното водачество и деянията му в изборните органи на общината и нейната администрация.
11-те години работа като шеф на „ НСОРБ – Актив “ ЕООД - от основаването му през 2006 година - ми разрешиха да работя за развиването на локалната власт в България на най-високо равнище. Вложих сърцето и целия си възторг в основаването и развиването на този план – от основаването на екипа, през развиването на дейностите, продуктите и услугите до одобряването на „ НСОРБ – Актив “ като запазена марка и издирван сътрудник на общините, бизнеса и централната власт. Ежедневното ми съдействие с Управителния съвет, досегашния Изпълнителен шеф госпожа Чавдарова, екипа на Сдружението и с общините ми разрешават да познавам в дълбочина характера на активността на НСОРБ и да приказвам в първо лице, когато предлагам възстановяване и надграждане във всяка една от уставните действия на организацията.
Целият ми професионален път до момента ми дава самочувствието на човек, който добре познава всички аспекти в развиването на локалното самоуправление в България, както и взаимоотношенията на общините с централната власт.
Затова взех решение да се явя на състезанието за тази нелека позиция – като разумна последваща стъпка в моето професионално развиване, посредством която считам, че мога да допринеса за развиването и одобряването на съвременна локална власт в България.
Какво е скъпото в програмата ви за ръководство?
Това не би следвало да кажа аз, а хората, които ме избраха и ми дадоха доверие в задатък, с цел да развъртвам и одобрявам с работата си имиджа на НСОРБ като авторитетна неправителствена организация в България и на интернационалната сцена.
Програмата ми планува да бъдат развити и надградени всички досегашни достижения на Сдружението, да внеса съвременни акценти в общуването с медиите, в методите за посланичество и отбрана на общинските ползи.
За мене е извънредно значимо да запазя и развия престижа на Сдружението като благонадежден сътрудник и коректив на централната власт, който в градивен разговор предлага и търси работещи решения на ежедневните проблеми на общините. Работещите механизми, които рано или по-късно носят своите резултати за страната и общините, също би трябвало да се пазят и развиват. Подходът ни постоянно е бил сдържан и с търсене на взаимната изгода за всички страни. Този метод ще запазя и отсега нататък, защото е потвърдил своята успеваемост. Заставам като изпълнителен шеф на Сдружението с доста упоритост и предпочитание за работа. Експертността, която съм придобила за годините на своята работа и квалификациите, които имам, имам вяра, че ще ми оказват помощ да внеса своя почерк в ръководството на екипа. Очаквам да има още повече динамичност, а аз да мога да приложа работещи и съвременни управнически решения.
Какво смятате, че е най-важно за НСОРБ като посока, цели?
НСОРБ ще продължи да води непрекъснат разговор с държавните управления и парламентите на Република България за действителна децентрализация на държавното ръководство – за мощни общини, с задоволително лични запаси и потенциал за качествено даване на обществените услуги на локално равнище. Целта на Сдружението ще бъде да разшири въздействието си при установяване на политическия дневен ред по въпросите, които са значими за общините, тъй че да може да дава ефикасни решения на локално равнище за националните проблеми.
Приоритетите, по които НСОРБ ще работи, се дефинират от настоящите въпроси и проблеми на общините. Това е рецептата за оцеляване на всяка членска организация
Първият ни приоритет продължава да бъде обезпечаването на съответно финансиране за активността на общините. Ще продължим да работим за привличане на повече средства на локално равнище. От една страна – посредством възстановяване на процесите вътре в общините, в границите на настоящото законодателство – повишение на събираемостта на локалните налози и такси, дейно ръководство на общинската благосъстоятелност, в това число и посредством придобиване и употреба на държавна благосъстоятелност с отпаднало предопределение. От друга страна – ще продължим да предлагаме и настояваме за разширение на личната приходна база на общините посредством трансформиране на част от държавните налози в локални. Усилията на Сдружението ще бъдат ориентирани към развиване на транспарантна система за стабилно и заслужено финансиране на локалните управляващи, посредством създаване на съвременен изравнителен механизъм, който да оказва поддръжка на в действителност нуждаещите се общини, с по-нисък личен капацитет.
Друг значим приоритет в нашата активност е модернизацията на общинските услуги, тъй че да осигурим облекчение на административната тежест за бизнеса и жителите посредством практическо въвеждане на електронното ръководство. Сред главните ни задания е и развиването, задържането и мотивацията на кадрови потенциал на общините, кадърен да отговори на упованията на жителите за налични и качествени услуги.
Изключително значително е и сполучливото осъществяване и отчитане на плановете с европейско финансиране на общините за програмен интервал 2014-2020. Ще се включим интензивно в диалозите на всички равнища в България и Европейски Съюз за бъдещето на политиката на доближаване след 2020 година, както и в диалозите за районното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година
Какво друго да чакаме в интензивността на НСОРБ през 2018 година?
Динамиката в работата на Сдружението ще се ускорява съгласно дневния ред на обществото и всички процеси в страната. Ние сме издирван сътрудник и от законодателната, и от изпълнителната власт, когато се създават и одобряват политики, когато се плануват и извършват промени в другите браншове. Смятам, че още по-активно и отговорно ще се включваме в тези процеси, защото от техните резултати в последна сметка зависи по-добрия стандарт на живот на хората във всички общини. Не на последно място ще се стремим да бъдем още по-отворени и по-достъпни за медиите, ще дадем повече публичност посредством всички канали на модерната връзка на разнообразната работа, която вършим и на проблемите и провокациите, с които се борят всекидневно общините.
Смятате ли, че тази конструкция има потенциал за още по-силно въздействие върху изпълнителната и законодателната власт в интерес на общините?
Да, имаме още необработен капацитет – ще засилим активността си за още по-аргументирано отстояване на нашите оферти пред централната власт.
С какво, в случай че постигнете за общините, бихте се гордели най-вече да речем след 2-3 години?
Дори и най-малката смяна, която способства за развиването и одобряването на съвременна локална власт в България би донесла задоволство от ежедневната работа. А съвременна локална власт съгласно мен е тази, която обезпечава на своите жители сигурна, чиста и зелена среда с ниска степен на престъпност; мощна локална стопанска система с доста благоприятни условия за работа, еднакъв достъп до качествени обществени услуги и равни благоприятни условия за развиване през целия живот; обществено обективна общественост, където всеки човек има значение, уязвимите са предпазени и няма дискриминация.
Мисия невъзможна до момента се оказва финансовата децентрализация на локалните управляващи. Има ли лостове, които още не са задвижени в постигането на тази цел?
Всъщност, зад комплицираната дума „ децентрализация “ стои доста елементарна истина - общините допират живота на всеки човек, всеки ден и в случай че имат задоволително властови запас, ще вземат решение проблемите най-бързо, елементарно и там, където те пораждат. Забележете, не споделяме повече пари, приказваме за едни и същи пари, събрани от жителите, които обаче да се ръководят оптимално покрай тях.
Проблемът с неналичието на задоволително лични средства на общините е голям. Приходите на общините у нас са над два пъти по-ниски от междинните стойности за Европейски Съюз като съответствие към брутния вътрешен артикул. В числа това значи, че от всеки 100 лева налози, събрани от жителите, едвам 4 лева постъпват в общинските бюджети под формата на локални налози.
Решението, което НСОРБ от години предлага, не е нищо по-различно от европейския модел на финансиране на локалното самоуправление – част от подоходните налози на жителите би трябвало да постъпват в общините и това е най-силният лост за осъществяване на локални политики. Според един неотдавнашен разбор на Института за пазарна стопанска система, „ прехвърлянето единствено на 2 процентни пункта от събирания сега налог върху приходите на физическите лица ще докара до растеж на личните доходи на общините с близо 650 млн. “. С сходен запас годишно общините освен ще могат да покрият остарели отговорности, само че и да възнамеряват доста по-дългосрочно капиталовите си стратегии, а и ще бъдат подтиквани да работят в посока привличане на вложения, по-висока претовареност и трудови приходи. Разбира се, сходна смяна би трябвало да бъде съчетана с изработването и приемането на обективен изравнителен механизъм, който да поддържа стопански по-слабите общини.
Какво ще вършим тази година, с цел да активизираме процеса? Ще работим за промени на секторни политики, които да ни обезпечават съответни за пълномощията ни запаси. Ще се опитаме посредством наши експертни разработки да предложим на сътрудниците ни в централната власт и на народните представители такива нормативни промени, които или да ни освободят от несвойствени за нас отговорности, или да ни обезпечат запас за осъществяването им.
Един образец, по който към този момент работим – повече пълномощия и запаси за общините при обезпечаването на публичния ред и сигурност и контрола върху погрешно шофиране в обитаемоте места. Знаете, когато стане произшествие в границите на обитаемото място, първият човек, от който жителите търсят отговорност, е кмета – без значение дали е за изчезнал светофар, за шофиране с висока скорост или друго нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата. Същото важи и за други нарушавания на публичния ред, обири на селскостопанско имущество, битови произшествия. Няма кой по-добре от общините да познава особеностите на всяко село и квартал и да може да обезпечава непрекъсната предварителна защита и надзор. Затова работим по законопроект, който ще разшири пълномощията на кметовете в областта на публичния ред – да имаме наша, общинска полиция, подчинена на кмета, с повече права по налагане на наказания. В допълнение, предлагаме да можем да направляваме с построените от нас системи за видеонаблюдение пътното придвижване в обитаемоте ни места и надлежно да постановяваме санкции и да събираме приходите от тази активност.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Икономика  6 души на месец стават милионери в България 6 души на месец стават милионери в България  Комисия по <a href=хазарта е с нов ръководител " /> Комисия по хазарта е с нов ръководител  Dentsu Aegis Network сътвори Индекс на въздействието на цифровата стопанска система върху обществото Dentsu Aegis Network сътвори Индекс на въздействието на цифровата стопанска система върху обществото  Въпреки поредна загуба в съда, доближен до Цветан Василев руснак се надява да вземе Vivacom Въпреки поредна загуба в съда, доближен до Цветан Василев руснак се надява да вземе Vivacom  Автомобилният бранш у нас повишен над 4 пъти за последните 10 години Автомобилният бранш у нас повишен над 4 пъти за последните 10 години Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Каракачанов за Ихтиман: За следващ път п...
" Двама служители на реда са нападнати на 5 февруари от една група роми и е имало акция на полицията за търсене на 4 лица. От една страна се т...
Екологичен потенциал изиска оценка на промяната сред зимно и... Борисов е бил във ВМА, сложили му инжекц... Екатерина Дафовска става олимпийска шампио... Обувките на българските служители на реда и пожарник... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 9 февруари
Овен Този петък ще ви се коства, че всичко става прекомерно бързо. Всъщност в живота постоянно се случва по този начин. Вие нямате виновност за това. При...
Патрулки гонили първата дама в столичен кв... Вятърът разбули мистерията същинска ли е к... Кола се вряза в камион на " Хемус ", трима д... Вижте коя фотография стана най-харесваната в и... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Путин няма да пристигна за 3 март, тъй като би...
Заради президентските избори в Русия през март Владимир Путин няма да може да се отзове на поканата на българския президент Румен Радев...
Евродепутатът Ска Келер в София: Брюксел п... Русия: Съединени американски щати не се борят против ИД, а търсят... Ирина Бокова става учител в универси... Конституционният съд ще преценя Истанбул...  www.expert.bg  LG регистрира най-високите доходи в историята си LG регистрира най-високите доходи в история...  На англичаните уикенд в София им излиза по-евтино от вечер в Лондон На англичаните уикенд в София им излиза...  Народното събрание одобри текстове от закона на Пеевски за КТБ Народното събрание одобри текстове от зако...  Назначен е нов зам.-министър на туризма Назначен е нов зам.-министър на туризма  www.iwoman.bg  SOS при сухи и напукани устни SOS при сухи и напукани устни  Nivea подари 52 267 лева на SOS Детски селища България Nivea подари 52 267 лева на SOS Детски селищ...  Вижте коя фотография стана най-харесваната в Instagram Вижте коя фотография стана най-харесваната в...  Когато искаш да пишеш на някогашния, а не би трябвало Когато искаш да пишеш на някогашния, а не тр...  http://www.sportlive.bg  Драма, драма и мачкай Стан - какво се случи в ден №4 на Sofia Open? Драма, драма и мачкай Стан - какво се сл...  ПСЖ набеляза неочакван заместител на Унай Емери ПСЖ набеляза неочакван заместител на Уна...  Какво да чакаме от българите на Игрите в ПьонгЧанг? Какво да чакаме от българите на Игрите...  Стоичков се възхищава на неочакван състезател от Барселона Стоичков се възхищава на неочакван игра...
Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Нови Най-четени Най-коментирани НСОРБ: От всеки 100 лева налози едвам 4 лева постъпват в общините... 34 0 20 години ремонт за Карловия мост в Прага... 58 0 5 аргументи за какво Водолеят е идеалният сътрудник... 67 0 Етиопия може да пусне на независимост стотици затворени поради протестна де... 85
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР