Силвио Берлускони Силвио Берлускони е най-дълго управлявалият Италия премиер. Заема

...
Силвио Берлускони Силвио Берлускони е най-дълго управлявалият Италия премиер. Заема
Коментари Харесай

ГЕРБ реват за арест на бивш, а Европа - с куп примери за арестувани управници

Силвио Берлускони

Силвио Берлускони е най-дълго управлявалият Италия министър председател. Заема този пост надлежно в интервалите 1994 – 1995 година, 2001 – 2006 година и от 2008 до ноември 2011 година

Съдебните процеси и обвинявания, свързани с Берлускони не са по никакъв начин малко. Те включват злоупотреби със служебно състояние, подкупи и корумпиране на служители на реда, съдии и политици, секрети покупко-продажби, клюкарство, заграбване, изнудване, подправено счетоводство, присъединяване в мафия, пране на пари, лъжесвидетелстване, данъчни измами, въздействие върху проституцията на малолетни и подкупване на очевидци.

През 2013 година е наказан на 4 години затвор за данъчни измами. Присъдата е доказана от Италианския касационен съд. Наказанието е понижено на една година по силата на прошка за закононарушения, осъществени преди 2006 година

Шест каузи обаче остават без резултати поради политически дейности. Липсата на присъди идва поради промени в закона, признати от парламентарното болшинство на Берлускони, които редуцират периода за наказателно гонене на разнообразни закононарушения и вършат подправеното счетоводство нелегално единствено в случай че има съответна повредена страна, която рапортува за факт на управляващите.

Съвсем неотдавна стана ясно, че Силвио Берлускони е оневинен за хипотетично подкупване на очевидец по отношение на наказателно дело за проституция на малолетни, заведено против него през 2013 година

Никола Саркози

Никола Саркози е президент на Франция от 2007 до 2012 година Той беше упрекнат в корупция от френските прокурори по две каузи, по-специално по отношение на хипотетичната либийска интервенция във френските избори през 2007 година Твърденията са, че акцията е била финансирана от ливански предприемач благодарение на либийския водач Муамар Кадафи. Саркози е приет за отговорен и наказан на три години, две от които условно, а другата - отнемане от независимост. Саркози обаче апелира.

На 20 май 2021 година стартира нов углавен развой, обвързван с нелегално финансиране на акция за Саркози, както и за 13 други обвинени, за които се твърди, че са забъркани в абсурда Бигмалион. Вторият развой против Саркози за корупция включва изказвания за отклонение на десетки милиони евро, които са били предопределени да бъдат изхарчени за несполучливата му акция за преизбиране през 2012 година, и по-късно наемане на PR компания, която да го прикрие. Втората му присъда е една година под домакински арест.

Франсоа Митеран и френският " Уотъргейт

Черно леке ще грози вечно биографията на френският президент в интервала 1981 - 1995 година Франсоа Митеран. Скандалът е прочут като “Френският Уотъргейт” и избухва в средата на 90-те години. Според изказванията Митеран е бил замесен в подслушване като гарант на редица такива. Сред имената на подслушваните е и френската журналистка Едуи Пленел, известна с това, че разкрива присъединяване на френски задгранични разузнавачи, съдействали за потъването на именития транспортен съд на Грийн Пийс през 1986-а година, Франсоа Фромент-Меурис (лидерът на социалдемократите), актрисата Карол Буке, юристът Антоан Конт и други. Незаконното подслушване е разкрито през 1993 година от Libération. Делото против членовете на килията беше прегледано през ноември 2004 година

12 души бяха упрекнати в " atteinte à la vie privée " (нарушение на поверителността) и един в продажба на компютърни файлове. На 7 са наложени условни присъди и санкции, а 4 са приети за почтени.

Аферата най-сетне завършва на 9 ноември през 2005 година Франсоа Митеран беше избран като “вдъхновител и всъщност началник на операцията”.

Себастиан Курц

Младият немски канцлер Себастиан Курц заема поста от 2017 година На 6 октомври 2021 година, когато в офисите на Курц нахлуват австрийските антикорупционни прокурори. Претърсена е централата на Австрийската национална партия, Федералното министерство на финансите. Курц, дружно с девет високопоставени политици и ръководители на вестници, е упрекнат в заграбване и подкупи. Според обвиняването държавни пари са били употребявани за финансиране на политически стимулирани, а от време на време и манипулирани социологически изследвания като финансирането се реализира посредством реклами във вестник Österreich от името на Федералното министерство на финансите. На 9 октомври 2021 година Курц разгласи оставката си.

Скандалът " Гюртел "

През последните 10 години абсурдът " Гюртел " се трансформира в най-големият корупционен скандал в демократичната история на Испания. Случаят стигна до кабинета на президента. В центъра на сюжета е комплицирана скица за пренасочване на противозаконни дарения и подкупи към тогавашната ръководеща партия в подмяна на фалшифицирани държавни контракти. " Гюртел " е невският превод на семейството на предприемача, изравен в основата на абсурда - Франсиско Кореа.

Обвиненията включват рушвет, пране на пари и укриване на налози. Те замесват кръг от предприемачи, водени от Кореа и политици от Народната партия. Предполагаемите противозаконни действия са свързани с финансиране на партии и възлагане на контракти от местните/регионалните управляващи във Валенсия, Мадрид и други елементи на Испания. Първите оценки на паричната загуба за обществените финанси възлизат на минимум 120 000 000 евро.

На 24 май 2018 година най-висшият углавен съд в Испания, призна десетки хора, както и ръководещата Народна партия, за отговорни за измами, пране на пари и противозаконни заплащания.

Адриан Настасе

Адриан Настасе е някогашен министър председател на прилежаща Румъния в интервала октомври 2000 - декември 2004 година На 30 януари 2012 година Настасе е наказан на 2 години затвор поради корист с обществено финансирана конференция за събиране на пари за несполучливата му акция през 2004 година През 2012 е наказан по обвинявания в корупция на 20 юни 2012 година и наказан на 2 години отнемане от независимост. По времето, когато е произнесена присъдата, той е единственият държавен глава, наказан на затвор 23 години след Румънската гражданска война. През януари 2014 година Върховният съд на Румъния го осъди на четири години затвор за взимане на подкупи и три години затвор за изнудване, които да се извършват по едно и също време.

Андрей Бабиш

Андрей Бабиш е министър председател на Чехия от декември 2017 година доникъде на октомври предходната година, когато изборите печели Петър Фиала. Протестите набраха инерция, откакто Европейската комисия (ЕК) удостовери, че Бабиш е имал обилни спорове на ползи във връзка с частния си бизнес. Според изказванията компанията Agrofert е получила над 19 милиона $ от аграрни дотации от Европейски Съюз.

Само допреди няколко месеца името на Бабиш изплува и от абсурда с " Досиетата Пандора " - база данни разкри офшорните секрети на властовия хайлайф по целия свят. Според разкритията Бабиш не е заявил собствеността си в офшорна компания, употребена за пазаруването на две вили в Южна Франция за над 14 млн. евро.

Името на някогашния ни министър председател Бойко Борисов бе забъркано в куп кавги, които са коствали политическите кариери на редица лица освен в Европа, само че и по света. Те са в цялата палитра на гореспоменатите образци от други страни - подслушвания, подкупи, корупция, корист с власт и европейски пари. Обвиненията в закононарушения са редица. Разследванията - нула. Прокуратурата продължава да отхвърля да си свърши работата и си измива ръцете с печалното “няма данни за престъпление”.

Тъкмо по този начин “нямаше данни за престъпление” след скандалните фотоси от Борисовата спалня, които демонстрираха в чекмеджето на водача на ГЕРБ, тогава и министър-председател на България, кюлчета и пачки евро. Самият Борисов сподели, че знае кой е направил фотосите, набеди някаква си Мата Хари. Истинското име на хипотетичната дама по този начин и не стана известно. Прокуратурата също така по този начин и не пожела да я разпита, с цел да стигне до дъното на сюжета.

Доклад на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) за вреди за 556 млн. лв. от безучастие на Комисията по хазарта и сигнал на някогашния хазартен необут Васил Божков пък станаха мотив за невижданата акция на Министерство на вътрешните работи в четвъртък предходната седмица, при която Бойко Борисов бе арестуван аз 24 часа. После беше пуснат, а прокуратурата отхвърли да повдигне обвиняване на него, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севдалина Арнаудова, които също бяха арестувани.

От ГЕРБ обаче нададоха писък до небесата. Обвиниха изпълнителната власт в политически репресии. Притесниха се за демокрацията. Притеснителното е друго - недоверието в институциите. И подозренията, че някакви хора по високите етажи са крали милиони в продължение на години, а прокуратурата услужливо си е затваряла очите.

Джесика Вълчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР